5 redenen waarom je beter een caravan koopt dan een camper

5 redenen waarom je beter een caravan koop dan een camper

Twijfel je of je een caravan moet kopen of toch een camper? Natuurlijk zijn we hier als caravanliefhebbers een beetje bevooroordeeld, maar het is wel degelijk zo dat een caravan verschillende voordelen heeft ten opzichte van een camper. We bespreken vijf redenen waarom je beter een caravan kunt kopen dan een camper.

Caravan is betaalbaarder

Een caravan is een stuk betaalbaarder dan een camper, al was het alleen al omdat je bij een camper ook meteen een auto koopt. Een camper is vaak twee keer zo duur als een caravan. Een caravan financieren kan voor veel mensen al moeilijk genoeg zijn, en een camper is dan al helemaal onbetaalbaar. Natuurlijk zitten er voordelen aan het feit dat je bij een camper ook meteen een voertuig hebt, maar dat heeft ook nadelen, zoals we hieronder beschrijven.

Camper is niet praktisch voor daguitstapjes

Het fijne van een caravan is dat wanneer je geïnstalleerd bent op je camping, je gewoon met je personenauto op stap kunt zonder dat je de hele hut hoeft mee te slepen. Heb je een camper, dan is dat ook je vervoersmiddel. Die parkeer je niet zomaar even in hartje Lyon als je daar een dagje rond wilt neuzen, om maar een voorbeeld te noemen. Ook wanneer je boodschappen wilt gaan doen, is een camper niet echt praktisch.

Hoogterisico bij viaducten

Camper zijn vaak een stuk hoger dan campers. Dat kan problemen opleveren bij viaducten en andere relatief lage onderdoorgangen. Het laatste wat je wilt, is dat je je op vakantie vastrijdt met een camper en hem in het proces ook nog eens fors beschadigt. Hierbij komt het bovengenoemde voordeel ook weer terug: een caravan hoef je alleen naar de camping te vervoeren, daarna hoef je er ter plekke niet meer mee rond te rijden.

Hoogterisico bij viaducten

Caravan mag op mooiere plekjes staan op de camping

Wil je vakantie vieren op een camping, dan kun je met je caravan een mooi plekje op het gras uitzoeken. Campers mogen daarentegen vaak alleen op steen parkeren, waardoor je al snel op een minder mooi plekje terecht komt. Je kampeert dan in feite op een veredelde parkeerplaats, en dat is natuurlijk niet echt leuk.

Geen wegenbelasting en geen APK

Voor een caravan hoef je geen wegenbelasting te betalen, omdat het geen voertuig maar een soort aanhanger is. Een camper is daarentegen wél een voertuig, en daar betaal je dus wel wegenbelasting voor. Die is ook nog eens niet mals, gezien het gewicht van een camper. Omdat een camper een voertuig, is ook onderhoud nodig en moet je een geldige APK hebben om ermee de weg op te mogen. Ook is voor zware campers boven de 3500 kilo een apart C1-rijbewijs nodig.

Allemaal goede redenen om voor een caravan te gaan. En natuurlijk ontkennen we niet dat campers ook zo hun voordelen hebben, maar de vraag is of die opwegen tegen de nadelen.