Caravan huren – Tips + vergelijking van aanbieders

Een caravan huren? Kan dat ook? Jazeker. Hoewel stacaravans en campers bekender zijn om een keer te huren zijn er ook genoeg aanbieders voor een tijdelijke sleurhut.

Een caravan huren? Kan dat ook? Jazeker. Hoewel stacaravans en campers bekender zijn om een keer te huren zijn er ook genoeg aanbieders voor een tijdelijke sleurhut. 

Ideaal als je deze vorm van kamperen een keer wilt uitproberen of berekend hebt dat voor die 2 weekjes per jaar dat je ermee op pad wilt aanschaffen wel heel duur is en caravan huur een slimmere optie is.

Ook als je misschien overweegt om een caravan te kopen kan het huren van eentje heel handig zijn om te leren welke eisen je eigenlijk aan je kampeerwagen stelt voordat je op een aankoop overgaat.

Waar kun je een caravan huren?

Zoals altijd heb je de keuze om een caravan te huren van een particulier of van een bedrijf. Hieronder een paar adresjes op een rij:

Caravan huren particulier

Het voordeel van een caravan particulier huren is dat de prijzen vaak lager zijn en je een heel divers aanbod van caravans en campers hebt door heel Nederland. Daarnaast zit er bij particulaire caravanverhuur eigenlijk altijd standaard ook een complete uitrusting uit. De eigenaar kampeert er immers zelf ook mee. 

Wat er precies aanwezig is zul je misschien soms op moeten doorvragen en details of er ook een aardappel dunschiller in zit zullen ze misschien niet altijd kunnen beantwoorde. Maar, de belangrijkste spullen zullen er zijn.

Het nadeel van een caravan huren van een particulier kan zijn dat de caravan misschien niet zo schoon wordt opgeleverd als je van een onderneming zult verwachten. Net als op AirBnB ben je afhankelijk van de schoonmaakstandaarden van je verhuurder. Het verschil met een huisje is echter dat een caravan over het algemeen een stuk lastiger is om spik en span te krijgen met alle kleine hoekjes en gaatjes en de kans dus wel wat groter is dat je nog ergens een stofnest kunt aantreffen.

Camptoo.nl

Camptoo is het platform als je van een particulier wilt huren. Het is eigenlijk de AirBnB onder de campers en caravans. Eigenaars uit heel Nederland kunnen hun kampeermiddel op Camptoo zetten en met handige filters kun je zoeken naar wat je precies wilt.

Een extra leuke optie van Camptoo is dat je ook kunt zoeken naar caravans die in het buitenland gestald staan. Als je dus liever naar een verre locatie vliegt, maar dan ter plekke wel het kampeerleven wilt ervaren is dit natuurlijk ideaal.

Hoewel camperverhuur in het buitenland niet moeilijk te vinden is, is dat bij caravans wel anders dus deze optie is een groot pluspunt van Camptoo.

Hoewel de filters met de huisregels helemaal onderaan staat moet je deze wel even goed bekijken. In lang niet alle caravans (en campers) zijn kinderen, huisdieren en roken toegestaan. Ook kunnen de particuliere verhuurders aangeven of je met de caravan op wintersport of naar een festival mag gaan.

Voor de mensen met een allergie is er ook de optie om huisdieren en roken NIET toegestaan aan te vinken.

Not all who wander are lost.

J. R. R. Tolkien

Paulcamper.nl

Hoewel de naam doet vermoeden dat je op deze website alleen maar campers zult vinden is er ook een zoekfunctie speciaal voor caravans. Met op het moment van schrijven een aanbod van maar liefst 1338 caravans van particulieren.

De filters om te zoeken zijn een stuk minder dan bij Camptoo, wat het natuurlijk ook wel weer makkelijker maakt. De enige huisregels, op Paulcamper voorwaarden genoemd, zijn huisdieren en roken toegestaan.

AirBnB

Ook bij AirBnB is het mogelijk een caravans te huren. Hoewel het hier vaak wel om caravans in de achtertuin of op het erf gaat en het waarschijnlijk niet de bedoeling is dat je ermee gaat rondreizen.

Maar vragen kan geen kwaad natuurlijk en, net als bij Camptoo, kun je zo ook juweeltjes in exotische streken vinden. 

Caravan huren bedrijf

Als je van een professioneel bedrijf gaat huren heb je de keuze erover. Met vaak relatief jonge caravans in het verhuurassortiment is het vaak comfortabel kamperen. Daarnaast krijg je van een bedrijf vaak meer garanties en mag je verwachten dat alles perfect op orde is. En zo niet, dan is een vervangingscaravan ook veel sneller geregeld.

We zetten een paar grote Nederlandse verhuurbedrijven op een rij, maar geven je ook een paar tips over leuke, bijzondere kleine ondernemingen die een bijzonder aanbod hebben.

Caravanshuren.nl

De naam zegt het al, deze onderneming van de familie Blokhuis uit Giessenburg (Zuid-Holland) is al 20 jaar actief in het (in eigen woorden genoemde) ‘caravangebeuren’. 

De website is duidelijk en overzichtelijk en met een paar kliks heb je zo je favoriete caravan gevonden. Het enige wat je dan nog rest is het reservatie-formulier in te vullen en voor je het weet ben je op vakantie.

De bijgeleverde uitrusting en inventarisatielijst is uitgebreid waardoor je niet om spullen verlegen zult zitten. Campingset, hulpspiegels en een losse luifel zijn voor een zacht prijsje mee te huren.

Reviews zijn positief met een goede prijs/kwaliteit verhouding en wij vinden deze website het meest duidelijk en overzichtelijk om te weten wat je nu precies allemaal krijgt voor je geld.

Caravanverhuurspecialist.nl

Caravanverhuurspecialist is van de caravandealer Nijsink Caravans in Elspeet (Gelderland). Naast de verkoop kun je bij Nijsink Caravans dus ook een caravan huren.

Via een handig filtersysteem heb je hier ook snel een mooie caravan gevonden die aan al je eisen voldoet. 

In tegenstelling tot bij caravanshuren.nl moet je bij Nijsink Caravans nog een extra inventarisatiepakket meebestellen als je niet je eigen servies en andere inboedel wilt of kunt meenemen. 

Nijssink Caravans biedt dan wel weer meer verschillende opties aan van bijvoorbeeld een slaapcabine in de voortent of extra koelkast. Voortent is er gratis bij te huren, let er wel op dat je deze aanvinkt onder ‘extra opties’.

Caravanencamperhuren.nl

De namen zijn misschien niet heel origineel, maar we weten dan wel direct waar we mee te maken hebben. 


Met locaties in Amsterdam-Schiphol, Drenthe en Meppen (DE) heb je bij carvanencamperhuren.nl altijd wel een afhaallocatie enigzins in de buurt.

Ook hier heb je snel je favoriete caravan gevonden met behulp van een filter systeem. Net als bij Nijsink Carvans werken ze hier met een los serviesgoed- en campingtafel en stoelen pakket. Ook opties als een fietsendrager erbij zijn mogelijk, deze kun je aanvinken tijdens het invullen van het online reservatie formulier.

Het is op deze website iets meer zoeken naar deze extra opties en de algemene voorwaarden. Maar je vindt hier links naartoe in de footer.

Lagitana.eu

Zin in iets bijzonders en wil je wel naar Spanje? Dan is La Gitana zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Het bedrijf heeft 6 retro caravans helemaal opgeknapt, verfrist en uniek en ontzettend gezellig ingericht. 

Alle caravans zijn volledig uitgerust met de vliegende vakantieganger in het achterhoofd. Zelfs een yogamat zit inbegrepen.

Je hebt de keuze de caravan zelf af te halen in de stalling in Toroella de Montgrí in Costa Brava of om de caravan al op een camping naar keuze te laten zetten in dezelfde streek.

Tralaluna.nl

Blijf je liever in eigen land? Dan kun je een kijkje nemen bij Tralaluna.nl. Met 3 opgeknapte retro, maar echt retro, caravans is dit ook een unieke ervaring. 

De caravans mag je meenemen op reis door (Noord-)Nederland of je laat ze direct op een toffe camping in Drenthe zetten. Naar het buitenland ermee is in principe niet de bedoeling, maar kan eventueel in overleg wel.

Blauwehaan.nl

Ook bij camping de Blauwe Haan in Drenthe kun je mooi gerenoveerde retro caravans huren. Het is hier wel de bedoeling gewoon op de camping zelf te verblijven. Maar je luifeltje is dan ook al mooi opgezet als je aankomt.

Ook hier is, net als in een vakantiehuisje, een keukeninrichting en kampeermeubels voorzien. Extra relaxstoelen, een gaslamp en een grote buitenkeuken zijn tegen een meerprijs ook te huur.

Travelhome.nl

Zin om echt verre streken te bezoeken met een huurcaravan? Hoewel travelhome in principe gespecialiseerd is in camperreizen en -verhuur, hebben ze zo nu en dan ook caravans in het assortiment. 

Je huurt de caravans dan inclusief huurauto, zodat je direct kunt vertrekken. Precieze voorwaarden hangen af van waar en wat je huurt. Je vindt de caravans door simpelweg de stappen voor het aanbod te doorlopen. Wel jammer dat je niet direct vanaf het begin kunt aangeven dat je op zoek bent naar een caravan, waardoor de zoektocht wat omslachtig is.

Tips om op te letten bij caravan huur

Potten en pannen inbegrepen?

Zoals je in de beschrijvingen van de verschillende caravan huur websites is het opletten wat er aan uitrusting standaard bij in zit en wat nog extra moet. Het aanbod aan bestek, borden, pannen, kampeermeubels en beddengoed verschilt sterk per aanbieder. Bij de één zit het standaard inbegrepen, bij de andere is het een extra optie, bij sommige zul je zelf sommige onderdelen moeten voorzien.

Ophalen en inleveren

Net als bij een huurauto zijn er vaak strikte tijden waarin je de caravan kunt ophalen en weer kunt inleveren. Een beetje afhankelijk van de verhuurder en of je natuurlijk in het hoogseizoen huurt of niet maken natuurlijk wel uit. Maar let op, een uur te laat inleveren kan maar zo betekenen dat er een hele extra dag bij wordt gerekend. Zorg dus dat je niet overvallen wordt door onverwachte files of rood licht.

Schoonmaken?

Zowel bij het caravan huren van een particulier als van een bedrijf is het goed om op papier te hebben staan in welke staat de caravan terug wordt verwacht. Uiteraard is het logisch dat je zorgt dat alles goed is afgewassen en persoonlijke spullen eruit zijn, maar moet je ook nog stofzuigen, dweilen of andere dingen poetsen voordat je hem weer inlevert?

Rondje voor vertrek

Zorg dat je voordat je daadwerkelijk met de caravan van het terrein afrijd je gecontroleerd hebt of alles klopt. Maak van te voren voor jezelf een checklist van bijvoorbeeld de bestelde inventarisatie en ga deze langs.

Daarnaast is het goed om alle kraantjes, de kachel (als deze erin zit), het gasfornuis en alle verlichting te controleren. 

Hulpspiegels

Soms zitten spiegels inbegrepen, soms kun je ze los huren. Maar over het algemeen wordt onder de ervaren caravan huurders aangeraden om te zorgen voor je eigen spiegels. Een goedkope spiegel wil namelijk immens trillen wat voor een klein ritje geen probleem is, maar op een lange trekvakantie niet alleen storend, maar zelfs gevaarlijk kan zijn: Je kunt immers niet goed in de spiegel kijken, wat met zo’n zwaar ding aan je trekhaak extra belangrijk is.

Rijdverlichting

Als de caravan eenmaal is aangekoppeld is het verstandig altijd even te controleren of je rem-, knipper- en achteruitrij verlichting het allemaal doet zoals het hoort. Dit doe je vaak met z’n 2-en: 1 iemand zit achter het stuur en gaat alles bij langs, terwijl de ander achter controleert of links ook daadwerkelijk links knippert en niet andersom.

Verzekeringen

Over het algemeen is een caravan meeverzekerd met het voertuig dat hem trekt. Controleer dus van te voren bij je autoverzekering of caravans meeverzekerd zijn. Een verhuurbedrijf zal je hier waarschijnlijk wel op wijzen, maar bij particulieren is het vaak slim om zelf alles al van te voren goed uit te zoeken.

Een caravan valt niet meer onder je autoverzekering als hij losgekoppeld staat. Vraag dus goed wie er op dat moment verantwoordelijk is voor de verzekering.

Caravan huren: conclusie

We hopen je een mooie start te hebben gegeven in je zoektocht naar een toffe huurcaravan. Kamperen met een caravan is een hartstikke leuk alternatief op vakantiehuisjes en weer een compleet andere ervaring dan met een tent. Geniet van je avonturen!