Sleurhut, caravan; hoe je hem ook noemt met je huisje op wielen achter de auto ligt de wereld aan je voeten. Dit weekend erop uit om de achterhoek te verkennen, maar in de zomer in hetzelfde vertrouwde bedje wakker worden met uitzicht op de Middellandse zee of een machtige berg in Noorwegen? Of je nu op marktplaats een caravan te koop heb ziet staan uit 1995 of je kijkt om nieuwe caravans te kopen bij een dealer; we hebben een paar tips en vragen op een rij gezet die je hopelijk helpen een goede keuze te maken zodat jij straks die droomvakantie beleeft.
1. Koop niet de eerste de beste caravan die je tegen komt.
“Caravan te koop! Nu maar voor… en met de laatste snufjes zoals…”
Het kan zo verleidelijk zijn te denken dat het liefde op eerste gezicht is, helemaal bij zo’n mooie aanbieding. Maar het is belangrijk bij het kopen van een caravan om na het eerste enthousiasme toch heel praktisch te worden. Een vochtige caravan, die niet door je auto getrokken kan worden en eigenlijk niet zo’n handige indeling heeft gaat die droom heel wat minder rooskleurig maken
Dat is het leven; nieuwe reizen
Kamal Ravikant
Goed, klaar voor een langere (en leuke!) zoektocht naar je droom caravan?
Ook interessant
2. Hoe ziet jouw droomvakantie eruit?
Schrijf je droom voor de caravan zo duidelijk mogelijk op. Ben je van plan het hele seizoen je caravan op 1 camping neer te zetten en er elk weekend in te wonen? Of wil je in de zomer 6 weken lang rondtrekken door Scandinavië, waarbij wildkamperen ook zeker een optie moet zijn én je smalle bergweggetjes gaat moeten trotseren?
Daarnaast is het handig om te weten wie er (meestal) meegaan. Alleen jij (en je partner)? Of ga je met een gezin met (jonge) kinderen?
Het hele seizoen op 1 plek of rondzwerven
Als je van plan bent het hele seizoen op 1 plek te staan zul je vooral op zoek zijn naar de hoogst mogelijke comfort. Het enige waar je eigenlijk naar moet kijken is wat het maximale gewicht en lengte is die jouw auto kan trekken. Voor de rest kun je zo gek gaan als je wilt. Mooie stevige voortent en luifel erbij en je eigen tweede thuis is klaar. Handige extra’s zijn bijvoorbeeld een grotere watertank die je handig op een trolley of wieltjes kan vervoeren zodat je niet elke dag het water hoeft bij te vullen. Een grote accu is niet nodig, omdat je toch aan het stroomnet gaat staan.
Als je meer wilt gaan trekken ga je de ultieme afweging tussen comfort en vrijheid moeten maken. Hoe groter de caravan hoe minder prettig het rijden is onderweg, en je zult zo nu en dan moeten omrijden omdat je de smalle, steile (en oh zo mooie) bergweggetjes niet met de caravan zult kunnen maken. Ook is de accu nu een belangrijk onderdeel, zodat je een paar dagen off the grid kan staan. Misschien wil je zelfs een zonnepaneeltje op het dak?
Met kinderen of met z’n twee
Als koppel is het misschien heel fijn om een model te kiezen met een vast bed. Het scheelt je elke keer het bed opmaken en maakt dat je ook overdag een keer lekker op bed kunt ploffen met een goed boek. Met jonge kinderen is een stapelbedje achterin handig omdat je ze dan makkelijk overdag te slapen kunt leggen. Maar zo gauw de kinderen groter worden is het fijn als je overdag meer zitplek hebt. Een ‘knutsel en speel tafel’ terwijl jullie lekker aan de andere kant van de caravan je eigen ding doen maakt de regenachtige dag op de camping stukken gezelliger.
Wat met (jonge) kinderen ook een fijne extra is, is de mogelijkheid om 1 van de slaapplekken af te kunnen sluiten van de rest door middel van bijvoorbeeld een schuifdeur of gordijn. Als de kinderen dan ’s avonds vroeg op bed gaan kan er zo hun eigen ‘slaapkamertje’ gemaakt worden wat inslapen zeker zal helpen.
Ook in de winter op stap?
Als je van plan bent te gaan winterkamperen zullen de eisen bij het kopen van een caravan ook flink veranderen. Belangrijke punten dan bij het kopen van de caravans op te letten is natuurlijk een goede isolatie en kachel, maar vergeet vooral de watertanks die in de caravan moeten zitten niet! Bevroren water, zowel vers als grijs, is heel onpraktisch. Een extraatje die je in de speciale wintercaravans vindt (merken zoals Polar en Kabe) zijn bijvoorbeeld zogenaamde ski-luiken en droogkasten zodat je jouw (natte) wintersport spullen ook makkelijk kwijt kunt. Verwarming volgens het zogenaamde Alde-vloeistofsverwarmingsysteem is ook een echte aanrader als je veel met koud en/of vochtig weer op pad bent.
3. Welk caravanmerk ga je kopen (en waarom?)
De Nederlandse Kip
De kip staat bekend om de kleine, innovatieve en praktisch ingedeelde caravans. Neerlands trots en niet voor niks. De ideale compagnon voor de avontuurlijke caravanganger. Door het compacte, veelal lage en lichte ontwerp kan elke beetje trekauto er goed mee overweg. Daarnaast is het ‘schattigheids’-gehalte van de Kip ook erg hoog, dus als avontuur, knusheid en flexibiliteit jou omschrijven is dit zeker een merk om eens te bekijken.
De twee zwaluwen van Knaus
Met de bekende Südwind van Knaus heb je een degelijke middenmoter te makken. Ruim en comfortabel om lange tijd in door te brengen met een gezin, maar ook nog licht en compact genoeg om regelmatig mee rond te trekken. Innovatie staat bij Knaus ook in een hoog vaandel, dus als je een idee wilt hebben over het laatste en het nieuwste op het gebied van caravans kopen moet je zeker eens een kijkje nemen bij een Knaus-dealer bij jou in de buurt.
De grondlegger van de rijdende hotelkamer; Dethleffs
Met de eerste zelfbouw caravan van de zakenman Arist Dethleffs in 1931 heeft hij de weg vrijgemaakt voor deze huiselijke manier van reizen. Het doel van Arist was om tijdens zijn zakenreizen zijn familie mee te kunnen nemen. Dit basisprincipe is dan ook een pijler waarop het merk nog altijd voortbouwt. Ben je op zoek naar een echte gezind-caravan dan is een caravan kopen van Dethleffs wel een idee.
Fris en vernieuwend met de zuid-europese Adria
De Sloveense Adria is wel de frisse wind te noemen in caravan land. Met oog voor veel licht-inval, grote ramen en een fris interieur kan het binnenstappen van een Adria als een verademing voelen. Hoewel de Duitse ‘gründlichkeit’ van de Knaus en Dethleffs minder van toepassing is bij de Adria heb je met dit jongere merk ook nog steeds een hele degelijke caravan in handen.
De prijsbewuste Hobby
Met over het algemeen lagere prijzen van de Hobby is dit een populair merk die je ook veel op het groen van de campings tegen komt. Duur is niet altijd beter en als je de caravan goed verzorgt en geen extreme situaties opzoekt kun je met een Hobby heel tevreden zijn. Elke caravan heeft zijn kosten aan onderhoud en zoals op het caravan-forum mooi genoemd wordt kun je ook bedenken dat het geld dat je uitspaart op de aankoop je mooi kunt steken in onderhoud.
Winterkamperen met de Kabe
Ga in de zomer het land van IKEA binnen en je zult overspoelt worden door de opvallende rood/witte caravans van Kabe. Zullen we hem de Volvo onder de caravans noemen? Ondanks dat hij in Nederland niet zo bekend en populair is, is het wel een hele mooie caravan voor de liefhebber. Het binnenklimaat in een Kabe is ongekend door de geweldige isolatie en de Alde-vloeistofverwarming. Dus als je lange periodes met koud en nat weer in je caravan zult doorbrengen is het zeker de moeite waard om een kijkje over de grens te nemen.
De degelijke Eriba
Bekend als een ‘dure’ caravan zul je bij een Eriba ook de degelijkheid krijgen die je zoekt. Eriba is de caravan-tak van de populaire Hymer campers. Met de keuze uit verschillende modellen kom je zowel als trekker als lang-staander aan je trekken met deze functionele design-caravans.
4. Lay-out en model bij het caravan kopen
Zelfs als je maar bij 1 merk gaat kijken zul je al gauw overdonderd zijn door de keuze aan modellen en lay-outs. Wel een douche, geen douche, treinzit, rondzit, klapdak? Als je een nieuwe caravan gaat kopen heb je natuurlijk enorm veel vrijheid. Bij tweedehands zul je het moeten doen met het aanbod dat er is. Maar een zekere voorkeur kan je wel helpen bij het op afstand al bepalen welke caravans je in het echt wilt gaan bekijken.
Wel of geen douche?
Een eigen douche klinkt als een geweldige luxe. Maar hoe luxe is douchen in je caravan eigenlijk? Al het water zul je zelf moeten dragen en na de tiende keer dat je vergeten bent het wc-papier aan de kant te doen en je weer met een sompige wc-rol in handen staat ga je, je afvragen of die paar meter naar het douche-gebouw echt zo’n ramp zijn. En voor de wildkampeerders onder ons; dat meer of bergstroompje zijn ook erg verfrissend om in te duiken.
(Je zult het merken, we zijn niet echt voorstanders van de douche. Hij neemt veel ruimte in beslag en echt comfortabel douchen kun je toch niet. Toch zit hij in de meeste nieuwere caravans standaard verwerkt, dus wat is, dat is. En als jij wel droomt van je eigen schimmeltenen vrije douche, dan moet je daar zeker voor gaan.)
Treinzit of rondzit?
Dit is vooral afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur en bij een tweedehands caravan kopen vooral van wat er is. De ene zweert bij de gezelligheid van een rondzit, de ander maakt dit niet zoveel uit en heeft liever de grotere tafel van de treinzit. Veel caravans hebben zowel een rond als treinzit dus dat scheelt weer een keuze maken.
Klapdak, waarom eigenlijk?
Een klapdak in een caravan is vooral een overweging waard als je veel gaat rondtrekken. Het zal je niet alleen veel geld schelen qua brandstof, maar ook overtochten met veerboten zijn vaak goedkoper als je niet boven een zekere hoogte uitkomt met je ‘aanhangwagen’.
5. Tweedehands of nieuwe caravans kopen?
Een caravan die goed wordt onderhouden kan lang, heel lang meegaan. Het interieur oogt misschien op den duur een beetje ‘ouderwets’, maar de kwaliteit wordt er niet minder op. Dit maakt het kopen van caravans, zowel nieuw als tweedehands, wel een fijn idee. Een nieuwe caravan is immers een fikse investering, maar die betaalt zich dan ook jarenlang uit. Een tweedehands caravan hoef je dus ook niet van weg te schrikken omdat hij ook nog jaren mee kan gaan.
Waar moet je op letten bij een tweedehands caravan kopen?
Het belangrijkste bij een tweedehands caravan is eigenlijk de liefde en zorg die er door de jaren heen aan gegeven is. Stond de caravan altijd in een droge, misschien zelfs verwarmde opslag? Is hij altijd op tijd naar de keuring geweest en gaat de huidige keuring ook nog even mee? Let ook even op de banden, zelfs als er weinig mee gereden wordt ‘slijten’ ze simpelweg door het gewicht van de stilstaande caravan. Maar banden zijn eenvoudig te vervangen en moeten een aankoop niet in de weg staan.
Je kunt een tweedehands caravan kopen bij een particulier, maar een dealer zal je garantie kunnen geven wat bij een tweedehands caravan wel zo fijn is. Er kunnen altijd verborgen gebreken bovenkomen en de dealer heeft meestal de caravan zeer grondig gereinigd, waar je bij een particulier waarschijnlijk nog een verloren pen en speelgoedsoldaatje ergens in een kier gaat tegenkomen. (Tussen de wolken stof…) Uiteraard betaal je bij een dealer weer meer dan als je een caravan gaat kopen van marktplaats, maar daar krijg je dus ook wel fijne extra’s voor.
6. Tot slot; waar kun je caravans kopen?
Voor tweedehands caravans is marktplaats.nl natuurlijk de place to be. Tweedehands én nieuwe caravans kun je bij je plaatselijke dealer of een merk-specifieke dealer vinden. Verder is een bezoekje aan een camper en caravanbeurs (bijvoorbeeld die hele grote in Düsseldorf) ook erg leuk als je met je zoektocht bezig bent. Het is toch altijd weer ongelooflijk hoeveel nieuwe snufjes en gave designs er elk jaar op de markt worden gebracht.
Succes met je zoektocht en vooral veel plezier!