Caravan onderdelen – Alle informatie op een rij

Soms is het noodzakelijk, soms is het voor de hobby dat je caravan onderdelen los wilt aanschaffen. Van mover tot dakluik, we zetten in dit artikel wat onderdelen op een rij met tips waar je op moet letten.

Hoewel veel onderdelen voor elke caravan of camper geschikt zijn, is het soms handig om specifiek te kijken naar onderdelen voor jouw merk caravan. Zoek dan specifiek op bijvoorbeeld ‘losse onderdelen Hobby caravan’ of ‘Kip caravan onderdelen’ om zeker te zijn dat het onderdeel in jouw caravan past.

De mover

Waarschijnlijk 1 van de eerste caravan onderdelen die los wordt aangeschaft als deze niet al bij de aankoop in zat. Hoewel een klein caravannetje met twee handige volwassenen heel goed te manoeuvreren maakt een mover het leven wel heel erg makkelijk.

Een mover is een elektrisch apparaat dat onder de caravan bij de wielen wordt gemonteerd. Met een afstandsbediening kun je vervolgens eenvoudig je caravan kleine manoeuvres laten uitvoeren, zodat je hem precies kan neerzetten waar je wilt en achteruit inparkeren met de auto verleden tijd is.

Gewicht

De mover is waarschijnlijk 1 van de zwaarste caravan onderdelen op onze lijst. Dit is belangrijk om te beseffen omdat het gewicht van de mover bij het laadgewicht van je caravan komt. En elke ervaren caravan reiziger weet: elk kilootje telt! Met een voortent, kampeermeubels en een grote BBQ vliegen de kilo’s er op en voor je het weet is je caravan te zwaar en dus gevaarlijk beladen.

Daarnaast heeft een mover vaak een grotere aparte batterij nodig, die niet alleen ruimte inneemt maar ook weer voor extra kilo’s zorgt.

Half automatisch of automatisch

Bij een half automatische mover moet je, voordat je kunt gaan manoeuvreren de aandrijfrollen zelf op het wiel zetten. Bij een automatische mover is dit nodig. Hoewel het een kleine handeling oogt, kan hier nog best veel kracht voor nodig zijn en zul je toch nog moeten bukken. Voor zwaardere caravans en/of als je zelf slecht ter been bent is een vol automatische mover aan te raden.

De half automatische movers zijn uiteraard wel goedkoper dan de vol automatische, dus het is aan jou welke keuze je maakt.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Pippi Langkous

Alles over water

De grote luxe van een caravan ten op zichte van een tent is natuurlijk dat je gewoon een kraantje, een wc en misschien zelfs een douche voor jezelf hebt. Dit betekent ook dat je caravan onderdelen ook bestaan uit waterleidingen en watertanks. 

Leidingen

Omdat schoon drinkwater voor iedereen belangrijk is, is het goed opletten wanneer er leidingen aan vervangen toe zijn. Er zijn ook speciale leiding-schoonmaak borstels en het is aan te raden om als de caravan een tijdje stil heeft gestaan een speciaal schoon-watertank reinigingsvloeistof te gebruiken voordat je weer uit de kraan drinkt.

Watertanks

Je watertanks zijn ook belangrijk om goed te onderhouden. Vooral de afvalwater-tank kan snel vervuild raken, helemaal als je ook afwast in de caravan. Vooral bij vast gemonteerde vuilwatertanks (zoals je vaak bij wintercaravans vindt) is het schoonmaken hiervan best wel een onhandig klusje. 

Let er bij een vuilwatertank daarom altijd op dat je eenvoudig een grotere opening kunt maken of hebben, zodat je met een borstel alle viezigheid makkelijk kunt verwijderen.

Waterpomp

Zonder pompje heb je weinig aan je waterleidingen en watertanks. Gelukkig is water pompen niet de zwaarste taak en is de waterpomp onder de caravan onderdelen niet de moeilijkste keus. Als ie pompt is het goed. 

Moderne pompjes worden wel steeds lichter en zuiniger in gebruik wat natuurlijk altijd een plus is. 

Naar het toilet

Van een porta potti tot een ingebouwd casette-toilet, het toilet is onder de caravan onderdelen nog zo’n luxe. ‘S nachts niet naar het toiletgebouw te hoeven en bij kleine kinderen voorkomen dat ze in de broek plassen, zijn de grote pluspunten.

Net als bij de vuilwatertank is het schoonmaken van het chemisch toilet niet je favoriete klus. Het wordt daarom ook vaak aangeraden het chemisch toilet met zo min mogelijk wc-papier en het liefst zo min mogelijk grote boodschappen te belasten. 

Chemisch of …. Niet?

De standaard onder de caravan onderdelen blijft nog altijd een chemisch toilet. Door gebruik te maken van speciale toiletvloeistoffen wordt de opbouw van gassen tegengegaan en helpt een beetje het afval af te breken. Meestal wordt er ook een vloeistof toegevoegd aan het wegspoelwater, om nare geurtjes van stilstaand water tegen te houden.

Maar de laatste jaren is een zogenaamd ‘compost- of droogtoilet’ steeds meer bekendheid aan het krijgen. Vooral onder de mensen die full-time op wielen wonen is het constant gebruik van chemicaliën vaak een doorn in het oog. 

Door urine apart op te vangen van de andere ontlasting voorkom je de stank. Daarnaast gooi je na een grote boodschap wat bruin, plantaardig materiaal erbij om zo een compost-reactie te starten. Uiteraard zal er altijd een geur zijn, maar dat is bij een chemisch toilet net zo goed het geval. Het is persoonlijk natuurlijk, maar een goed werkend compost-toilet zal minder stinken dan de soep van een chemisch toilet. 

Ook het legen van een compost-toilet is lang niet zo’n vies klusje, als die van een chemische cassette.

Een compost-toilet laten installeren in je caravan is helaas nog niet zo heel gewoon, dus je zult wel even moeten zoeken of zelf de handen uit de mouwen moeten steken. (Wat overigens goed te doen is).

Dakluiken

Dit zijn caravan onderdelen waar misschien nog wel het vaakst mee geklust wordt. Een extra of groter dakluik zorgt niet alleen voor meer licht in de caravan, maar is ook zo’n beetje de beste ventilatie. Warme (en vochtige) lucht stijgt immers op en kan via het dakluik zo makkelijk naar buiten.

De meest populaire dakluik voor een caravan is 40x40cm, meten is weten, maar als je op zoek bent naar een vervanging van je huidige caravan dakluik is de kans groot dat je deze maat nodig zult hebben.

Als je een tweedehands dakluik wilt kopen is het belangrijk om goed te letten op het muskieten net. Is deze nog heel en niet te vies?

Als laatste: gebruikte caravan onderdelen

Hoewel vaak de reden van een zoektocht naar caravan onderdelen voortkomt uit de nood aan vervangen is het niet altijd nodig om alles nieuw aan te schaffen. Struin marktplaats af naar tweedehands onderdelen en de kans is groot dat je een bijna zo goed als nieuw pareltje voor de helft van de prijs zult vinden.