Op vakantie met je caravan – de mooiste reizen

Van de midzomernachtzon in Scandinavië tot de zinderende zon in Marokko, een caravan vakantie kun je zo uniek maken als je wilt. Maar ook 3 weken lang aan het gardameer staan op een mooie camping met alle voorzieningen die je maar van kan dromen is ook niet mis.

Grofweg heb je als je met een caravan gaat reizen 2 soorten vakanties: je rijdt naar 1 plek, zet je caravan op je droomcamping neer en verkent de omgeving met de auto, of luiert lekker aan het strand of het zwembad.

De andere optie is om, net als met een camper, te gaan rondtrekken. Als je van plan bent echt elke dag te rijden is misschien een camper aan te raden boven een caravan, maar als je het leuk vindt om elke 3 tot 4 dagen pas van plek te wisselen is een caravan eigenlijk veel idealer.

Wat is het voordeel van een caravan reis?

Ja, het rijdt iets minder prettig, zo’n zwaar ding aan je trekhaak. Maar het grote voordeel is dat, eenmaal neergezet, je een auto hebt om de omgeving te verkennen. Laat lekker de koffiekopjes staan als je een bezoekje aan het dorp wilt brengen. Bij terugkomst op de camping is ook je mooie plekje nog altijd verzekerd, waar je bij een camper erachter kunt komen dat iemand anders er is gaan staan.

Home is where we park it.

Anoniem

Met de caravan op vakantie; waar gaan we heen?

Zolang je er met de auto kunt komen, kun je er meestal ook met de caravan komen. Alleen hele smalle bergpaadjes zijn niet te doen, maar, die hoef je dan ook vaak niet te rijden om bij een camping te komen. Dat bergpaadje kun je dan met gerust hart een keer ontdekken met de caravan in het dal.

Caravan reis in eigen land

In Nederland is het heerlijk op vakantie gaan met de caravan. Van voor- en naseizoensplekken tot kleine natuurcampings; Nederland is en blijft een kampeerland. Campings en campingeigenaren zijn altijd voorzien op caravans, waardoor een plek vinden en je caravan plaatsen een fluitje van een cent is.

Kamperen bij de boer of in de natuur

Meer en meer kleinschalige campings zijn er te vinden. Van een ‘kamperen bij de boer’ concept tot natuurcampings van staatsbosbeheer. Als je van rust en kleinschaligheid houdt zijn dit zeker aanraders. Hoewel de voorzieningen eenvoudiger kunnen zijn en je geen animatie-team mag verwachten zijn kampvuurtjes, kalfjes aaien of spelen in een natuurspeeltuin vaak aan de orde van de dag.

Caravan reizen met alle gemakken voorzien

Luxe grote campings zijn ook niet te versmaden. Met soms zelfs privé badkamers en toiletten, een animatie-team, verwarmd zwembad, campingwinkel en restaurant hoef je het terrein eigenlijk niet af. Geniet van frisse zeelucht aan de kust of op de eilanden, of ga voor een avontuurlijk park in de bossen van Drenthe. De keuze is aan jou.

Caravan reis door Europa

De magie van de midzomernachtzon.

Om 12 uur ‘s nachts nog steeds zonder koplampje naar het toiletgebouw wandelen? Het kan boven de poolcirkel. De rust en ruimte van de Scandinavische landen maakt ze een populaire vakantiebestemming voor zowel camper, tent als caravan reizigers. 

Een trip naar de Noordkaap in Noorwegen staat voor velen op een bucketlist. Reken voor deze reis wel minimaal 3 tot 4 weken, want de Noordkaap is verder weg dan je denkt. Over het algemeen wordt aangeraden via Zweden heen te rijden en op je gemakje via Noorwegen terug te reizen met de caravan.

Zweden heeft brede, hele brede wegen en langs de oost-kust is het allemaal asfalt en meestal minimaal 3-baans, waardoor je ook met de caravan flink wat kilometers op een dag kunt maken.

Saai rijden is het wel, want na dag 2 heb je die bomen ook wel een keer gezien.

Daarom dat de terugweg door Noorwegen vaak als de kers op de taart wordt gezien. Machtige bergen en diepe fjorden zorgen voor een afwisselende, maar ook trage reis. Reken in Noorwegen maximaal een kilometer per minuut, met de caravan waarschijnlijk nog minder. Daarnaast is het door de vele fjorden en lange meren vaak veel omrijden of wachten op een veerboot.

Maar, rustig aandoen en genieten, dat hoort ook bij vakantie, niet?

Meibomen en fjorden

Je hoeft natuurlijk niet helemaal naar het noorden te gaan om van Scandinavië te genieten. De provincie Dalarna in Zweden wordt ook wel ‘mini-Zweden’ genoemd en is prachtig met al haar meertjes, heuvels en uitgestrekte bossen.

Ook in de buik van Noorwegen vind je alles al waarvoor je naar Noorwegen komt. Van goddelijke ‘kanelsnurrer’ tot hoogvlaktes met sneeuw, rendieren en muskusossen, tot de prachtigste fjorden. De Hardangervidda is een aanrader om over heen te rijden en ook de stad Bergen aan de west-kust is zeker de moeite waard.

Het gelukkigste land van Europa

Vergeet ook niet een paar dagen te stoppen in Denemarken. Met de witte kliffen van Møn, de bossen en kastelen van Sjæland en de golvende graanvelden van Jylland kun je gerust 3 weken genieten in het gelukkigste land van Europa.

Lekker eten, glooiende heuvels en pitoreske dorpjes

Geniet van al het idyllische dat Italië te bieden heeft in het prachtige Toscane. Waar elke foto een schilderij zou kunnen zijn en je helaas een paar kilootjes zult aankomen van al dat lekkere eten. Toscane is de hemel voor elke cultuur-liefhebber. Van kleine dorpjes met het lekkerste eten tot de publiekstrekkers Florence, Pisa en Sienna, je vakantie zal vol staan met geweldige dagtripjes. 

Maar ook heerlijk luieren in de Italiaanse zon is op je caravan-reis naar het zuiden genieten. De reis naar Toscane is relatief dichtbij en met een tussenstop in het mooie Oostenrijk of Zwitserland is de vakantie al snel begonnen.

Wijngaarden en woeste bergen

Zoek je een mix van de woestheid van Noorwegen met al het lekkers van Toscane? Ga dan naar Zuid-Frankrijk. Tussen de Alpen en Côte d’Azur heb je het namelijk allebei. Van kamperen langs de kust met witte stranden en ruige rotsen, tot de machtige bergen of onder de rook van een idyllisch historisch dorpje of stadje; het kan niet op.

De heenreis is wat hectisch langs Antwerpen en Parijs, maar daar eenmaal voorbij is het over het algemeen goed rond te toeren met je sleurhut.

Mannen in kilt, whiskey en magische wezens

Vergeet ook niet het Verenigd Koninkrijk daar aan de andere kant van het kanaal. Neem de boot of trein vanaf Calais, of pak direct de veerboot naar Newcastle vanuit Ijmuiden. Begin je caravan reis met een mini-cruise van 1 nacht en kom uitgeslapen aan in het land van de Kelten.

Schotland is waanzinnig om door rond te trekken, lochs, oude kastelen en sprookjes (en spookverhalen) zullen je tegemoet komen. Een full-scottisch breakfast in een locale pub mag je natuurlijk ook niet missen, zodat je met een volle maag terug kan naar je caravan op 1 van de vele campings. 

In het Verenigd Koninkrijk zijn ze misschien wel net zo gek op kamperen met de caravan als in Nederland. Dus ook hier zul je warm ontvangen worden op je caravan reis.

Wissel cultuur af in Edinburgh of Glasgow met de natuur van Cairngorns of het woeste Sky en ook hier heb je een droom caravan vakantie.

Op naar exotische oorden: caravan reis buiten Europa

Hoewel je natuurlijk met de eigen caravan afhankelijk bent van de bereikbaarheid per auto, kun je natuurlijk zo ver reizen als je wilt. Neem de tijd, want met de caravan ben je langzamer dan zonder, maar het is zeker te doen om verdere oorden te bezoeken.

Marokko is erg populair om met de caravan naar af te zakken. Zo gauw je de Straat van Gibraltar over bent merk je direct een verschil. Je bent toch echt nu met je caravan in Afrika. Hoe gaaf is dat?

Vind je het spannend om zo’n exotisch oord in je eentje te bezoeken? Neem dan zeker een kijkje in het aanbod van de ANWB. Daar kun je in groep, met begeleiding dit bijzondere oord gaan verkennen. Met bijzondere excursies, een gedetailleerde routebeschrijving en zogenaamde ‘onderwegservice’ kun je ontspanenn op reis.

Caravan vakantie: conclusie

Dat is het mooie van reizen met de caravan; de wereld ligt aan je voeten. De echte avonturier zou zelfs zijn caravan in een container naar een ander werelddeel kunnen laten verschepen om daar in zijn vertrouwde huisje met een huurauto op avontuur te gaan.

Van ons eigen vertrouwde Nederland tot zulke exotische oorden. Alles kan, alles mag. Campings vindt je eigenlijk wel overal en met je caravan achter de auto ligt de wereld voor je open.

Wij staan alweer te popelen om de volgende reis te plannen. Wanneer vertrek jij?