Wanneer zijn caravanspiegels verplicht?

Donec aliquet mollis eros, in euismod arcu mollis sit amet. Nullam porttitor enim id felis pharetra volutpat.

Zijn caravanspiegels verplicht of niet? Het is een vraag die vaak gesteld wordt. Bijna elke caravanbestuurder zie je tegenwoordig met extra spiegels rijden, maar dit betekent niet dat je verplicht bent deze spiegels altijd te gebruiken bij elke caravan. De regelgeving is erg precies rondom spiegels in het verkeer en in de praktijk zul je merken dat je inderdaad meestal wel verplicht zult zijn caravanspiegels te gebruiken.

Wanneer zijn caravanspiegels verplicht?

Goed zicht op de weg is verplicht. Maar omdat ‘goed zicht’ natuurlijk geen objectief en meetbaar gegeven is zijn er in de wet duidelijke bepalingen opgeschreven. Spiegels vormen een belangrijk onderdeel van goed zicht. Immers met het rijden in de auto heb je deze hulpmiddelen nodig om goed achter en schuin-achter je de omgeving te kunnen zien.

Personenauto’s van voor 25 januari 2010

Personenauto’s die ingeschreven zijn voor 25 januari 2010 moeten minimaal voorzien zijn van een linkerbuitenspiegel (aan de kant van de bestuurder dus) en een binnenspiegel (die in het midden). Hoewel bijna alle auto’s ook wel standaard met een rechterbuitenspiegel komen is deze voor oudere auto’s dus niet verplicht. Goed om te weten als je jouw rechterbuitenspiegel een keer kapot rijdt; je mag dan nog steeds de weg op!

Personenauto’s van na 25 januari 2010

Voor jongere auto’s echter moet ook je rechterbuitenspiegel op orde zijn om legaal de weg op te gaan. Hiermee ben je verplicht een linkerbuitenspiegel, een rechterbuitenspiegel en een binnenspiegel te hebben.

Bedrijfsauto’s met een grijs kenteken

Voor bedrijfsauto’s, ongeacht de leeftijd, geldt dat je ook altijd een goed werkende linkerbuitenspiegel, rechterbuitenspiegel en een binnenspiegel nodig hebt.

Auto’s met een caravan of andere aanhanger

In principe moet je dus altijd een linkerbuiten- een rechterbuiten- en een binnenspiegel hebben. Behalve als je auto ouder is dan van 2010. Echter, ook bij de oudere auto’s ben je verplicht een goed werkende rechterbuitenspiegel te hebben als je een aanhanger of caravan erachter koppelt.

Spiegeltje, spiegel aan de wand: Wie heeft de mooiste caravan van het land?

Vrij naar Sneeuwwitje

Maar hoe zit het dan met caravanspiegels?

Zo gauw je een aanhanger or caravan aan je auto koppelt komen er ook zogenaamde ‘spiegeleisen’ kijken bij de linker- en rechter- buitenspiegel. Hoe de eisen precies in elkaar steken lijkt nogal ingewikkeld. Het heeft namelijk van alles te maken met hoe ver de aanhanger zicht achter de spiegel bevindt (dus hoe lang is de auto?) en de zogenaamde ‘projectie vlakken op grondniveau’.

Gelukkig is er een hele handige manier om snel te weten of jouw spiegels voldoen aan de spiegeleisen bij een aanhanger of caravan.

Heb ik caravanspiegels nodig?

Meten is in dit geval weten. Jouw caravan mag namelijk niet breder zijn dan je auto inclusief de spiegels. Doe dus de ramen aan de voorkant open en meet hoe breed jouw auto met de spiegels is. Vervolgens kijk je hoe breed jouw caravan is. Let erop dat je de breedte van het spiegelglas als uitgangspunt neemt en dus niet die paar cm van de kap meerekent.

Vervolgens moet de afstand tussen de buitenkanten van de spiegelglazen van je auto net iets breder zijn dan de breedte van je caravan.

Je zult het al wel raden; bij de meeste moderne caravans zal dit niet het geval zijn. Daarom dat we bijna alle caravanbestuurders met caravanspiegels zien rondrijden.

Ook als je officieel misschien geen caravanspiegels hoeft te gebruiken, kun je, je afvragen of je ze toch niet wil. Een ongeluk zit in een klein hoekje en hoe beter je zicht hoe kleiner de kans!

De caravanspiegels juist afstellen

Hoewel de breedte van de spiegels vs. de caravan een goed begin is, zul je ook nog rekening moeten houden met het afstellen van de spiegels. Om te controleren of je de auto- en/of extra caravanspiegels juist hebt afgesteld moet je een persoon die zo’n 10 meter recht achter de caravan staat volledig kunnen zien in je spiegels.

Als je alleen op pad bent kun je gehurkt naast het rechterachterwiel van je auto gaan zitten. Kun je in de (caravan)spiegel de hoofdsteun van de bestuurder goed zien? Zo ja, dan is de spiegel goed afgesteld.

Welke caravanspiegels kan ik het beste kiezen?

Er zijn heel veel verschillende soorten caravanspiegels op de markt. Voor een tientje heb je zo een simpel setje (tweedehands) spiegels gevonden, maar als je wilt kun je ook zo een hondertal euro’s uitgeven voor een set.

Wat is dan het verschil?

Caravanspiegels worden meestal op de bestaande spiegels van je auto gemonteerd. Belangrijk is dus dat de caravanspiegels hier wel op passen! Er zijn speciale caravanspiegels die op maat zijn gemaakt voor verschillende automodellen, maar de meeste werken met een systeem dat je eenvoudig kunt aanpassen aan jouw auto.

Belangrijk om op te letten is als je knipperlichten hebt op je autospiegels, deze mogen namelijk niet afgedekt worden door de caravanspiegels.
Daarnaast moet je goed opletten als jouw autospiegels automatisch inklappen als je de auto op slot doet. Je wilt niet dat je caravanspiegels dan je auto beschadigen natuurlijk.

Hoe stabieler hoe prettiger

Als je eenmaal een keer met een caravan en goedkope caravanspiegels rondgereden hebt snap je snel waarom mensen graag een paar tientjes meer neerleggen voor deze hulpstukken. Als je de spiegels namelijk niet stevig kunt vastzetten zullen ze snel gaan verschuiven en trillen tijdens het rijden. En je zult merken, in een trillende caravanspiegel valt er weinig van het omliggende verkeer te zien.

Sommige caravanspiegels hebben daarom zelfs een extra ‘pootje’ die met een zuignap aan de autodeur bevestigd wordt. Hierdoor ontstaat een hele stevige driehoeksverbinding die op lange ritten en helemaal op klinkerweggetjes erg prettig is.

Bol of plat glas

Als laatste zul je merken dat je de keuze hebt uit een bol of een plat glas. Hier speelt vooral je eigen persoonlijke voorkeur mee. In een plat glas is het zicht zoals je die gewend bent in een spiegel. Bij een bol glas wordt het zicht vertekend, maar zul je meer kunnen zien. Als jouw hersenen dus geen probleem hebben met het inschatten van afstanden op een bol glas is zo’n spiegel aan te raden. Is dit ‘omrekenen’ iets waar je moeite mee hebt kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een plat glas.