Caravanstalling – je caravan veilig stallen in de winter

Donec aliquet mollis eros, in euismod arcu mollis sit amet. Nullam porttitor enim id felis pharetra volutpat.

Naast dat niet iedereen een grote schuur of oprit heeft waar de caravan kan staan zijn er meer redenen waarom je wilt kijken naar een goede caravanstalling. Van overdekt tot verwarmd, met in- en uitrijservice of juist niet en hoe zit het met die ‘druppellader’?

Verschil in de caravanstalling prijs

Je zult in je zoektocht naar een caravanstalling al gauw merken dat de prijzen erg verschillen. Dit komt omdat er grote verschillen zijn tussen de verschillende stallingen. Hoewel je misschien denkt dat een paar vierkante meter grond waar je caravan op past alles is dat je nodig hebt zijn er toch wel een paar services en extra’s die best wel de moeite waard zijn om extra voor te betalen.

Een caravan is over het algemeen niet goedkoop en een beetje zorg en liefde in de winterstalling helpt je caravan om extra lang mee te gaan.

Buiten of binnen

Het eerste wat je zult tegenkomen als je op zoek gaat naar winterstalling voor een caravan is dat je de keuze hebt tussen buiten en binnenstalling. Hoewel je caravan natuurlijk tegen een buitje kan en je in de Nederlandse winters geen significante sneeuwval hebt, heeft toch een binnenstalling meestal de voorkeur.

Buiten zal je caravan toch sneller verweren dan binnen en als je langer wilt genieten van je kampeermiddel is binnen stallen toch echt wel een vereiste. Ook scheelt binnen stallen een hoop poetswerk, want reken erop dat een caravan die het hele jaar buiten staat een dak vol bladeren en groene aanslag heeft als je hem in het voorjaar weer ophaalt.

Buitenstalling zou goedkoper zijn dan binnen, maar een boerenschuur met weinig extra service heb je vaak ook zo voor een €100 per jaar gevonden en de extra bescherming van een dak is die paar euro’s meer echt wel waard.

Verwarmd?

Sommige stallingen bieden zelfs verwarming aan. Hier zorgen ze dat de ruimte waar de caravans, campers, auto’s en aanhangwagens staan niet onder de 10 graden komt. Dit heeft verschillende voordelen. Vooral accu’s houden niet van kou en zullen dus langer meegaan als ze niet in de vrieskou komen te staan. Ook eventuele vloeistoffen zullen gebaat zijn bij een vorstvrije opslag.

Maar over het algemeen heeft een caravan niet echt deze extra luxe van verwarming nodig. Vooral campers en auto’s zijn hier vaak meer van gebaat.

Live with no excuses and travel with no regrets

Oscar Wilde

In- en uitrijservice

‘Joh, ik rijd mijn caravan er zelf wel uit. Op de camping moet ik hem ook kunnen verzetten.’ Zul je waarschijnlijk denken. Het voordeel van een stalling waar je zelf je caravan in en uit mag zetten is dat je op deze plekken meestal ook onbeperkt toegang hebt tot je geliefde sleurhut en je minder afhankelijk bent van afspraken over ophalen en wegbrengen.

Het nadeel is alleen dat als jij vrij bent om je caravan in de stalling te zetten, iemand anders dat ook is. En die ander is misschien niet zo handig in krap inparkeren, waardoor jij volgend voorjaar met een leuke extra kras op je caravan zit.

Het is ook om deze reden dat een stalling waar je zelf je caravan in mag neerzetten bijna niet te vinden is. Verzekeringstechnisch is het namelijk nogal een gedoe voor de stallingshouder om dit allemaal te regelen. Beter dat hij het zelf zorgvuldig doet!

Onbeperkt toegang

Hoewel een caravanstalling beginnen klinkt als een mooie passieve vorm van inkomsten is kan de stallingshouder het heel druk krijgen als hij om de haverklap caravans in- en uit- moet parkeren. Veel grotere stallingshouders hebben daarom vaak ook beperkingen of extra kosten voor het in- en uitparkeren.

Haal jij je caravan altijd in het begin van het voorjaar op en breng je hem pas aan het einde van het seizoen weer terug? Dan hoef je, je hier niet zo’n zorgen over te maken. Maar breng je de caravan tussen de weekendjes weg door graag naar de stalling dan kunnen extra in- en uitrij kosten weleens flink gaan oplopen.

Aan de druppellader

Accu’s vragen zorg en liefde. Zoals genoemd houden accu’s niet van koude en lang ongebruikt staan. Modernere lichtgewicht lithium-ion en zogenaamde gel- accu’s kunnen volledig opgelade goed overwinteren in je caravan. Zware loodaccu’s gaan snel ‘op’ als ze een hele winter langzaam leeglopen.

Dit is op te lossen door de accu aan een zogenaamde ‘druppellader’ te hangen. Deze lader laat je accu telkens wat leeglopen om hem daarna weer op te vullen.

Sommige stallingen bieden de mogelijkheid om je caravan aan het stroom en dus aan een druppellader te hangen. Je kunt de accu natuurlijk ook uit je caravan nemen en thuis aan een druppellader hangen, maar omdat juist deze accu’s nogal zwaar kunnen zijn is het stiekem wel fijn als dit bij de winterstalling kan gebeuren.

Maar, zoals je wel zult raden, een stalling met druppellader is moeilijker te vinden en uiteraard ook duurder.

Vlak bij huis, goedkoop in Oost-Groningen of op locatie in Zuid-Frankrijk?

Ook kun je bedenken waar je de caravan ‘s winters wilt stallen. Vlak bij huis is vaak erg fijn omdat je dan voor en na de vakantie de caravan makkelijk kunt ophalen en bij huis kunt zetten om schoon te maken en in- of uit- te pakken.

Maar als je in stedelijk gebied woont liggen de stallingsprijzen heel wat hoger dan voor een caravanstalling in Twente of Oost-Groningen natuurlijk. Als je dan toch niet van plan bent vaak de caravan van en naar de stalling te brengen is zo’n stalling ‘bij de boer’ best wel eens te overwegen.

Als laatste kun je natuurlijk ook ervoor kiezen om je caravan ergens te stallen waar je altijd op vakantie gaat. Zet hem bijvoorbeeld in een stalling in Zuid-Frankrijk zodat je met het vliegtuig of gewoon met de auto zonder aanhang die kant op kunt gaan voor de vakantie.

Eisen caravanverzekering

Heb je een caravanverzekering? Dan is het belangrijk om goed te kijken wat de eisen voor de winterstalling zijn van je verzekeraar. Zo zullen de meesten eisen dat je voor een overdekte stalling gaat en waarschijnlijk ook liefst beveiligd. Voldoet jouw stalling niet aan hun eisen? Dan kun je ook niks vergoed krijgen als er toch schade aan je caravan ontstaat tijdens de winterstalling.