Caravanverzekering vergelijken – zo kun je goedkoop je caravan verzekeren

Donec aliquet mollis eros, in euismod arcu mollis sit amet. Nullam porttitor enim id felis pharetra volutpat.

Van de ANWB tot Interpolis en zelfs bij de HEMA kun je terecht voor een caravanverzekering. Maar is een caravanverzekering eigenlijk verplicht? En waar moet je op letten als je caravanverzekeringen gaat vergelijken? Heeft goedkoop je caravan verzekeren zin? Of kun je het net zo goed achterwege laten of juist kiezen voor een wat duurdere? In dit artikel gaan we even diep in op van alles en nog wat rondom het thema je caravan verzekeren.

Is een caravanverzekering verplicht?

Het antwoord is kort en simpel. Nee, een caravanverzekering is niet verplicht. Dit komt omdat in het geval van schade aan derden je caravan eigenlijk altijd standaard al verzekerd is. Danwel via je WA autoverzekering of met je aansprakelijksheidsverzekering voor particulieren (een AVP).

Gekoppeld of ongekoppeld

Bij een caravan (of welke aanhanger dan ook) wordt er door de verzekeringmaatschappijen gekeken of de caravan gekoppeld aan de auto was of niet. Als je dus met je caravan rondrijdt en je iets te dicht langs een medeweggebruiker rijdt en zo krassen veroorzaakt dan is deze schade gedekt door je WA autoverzekering.

Sta je op de camping en stoot je per ongeluk een paaltje om tijdens het inparkeren met de mover, dan zal jouw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren de kosten dekken. Gebeurt dit echter terwijl je met de auto de caravan inparkeert dan zul je weer moeten aankloppen bij je WA autoverzekering.

Dus ondanks dat er feitelijk precies dezelfde situatie is, is het aan of af-gekoppeld zijn dus van cruciaal belang voor de verzekeraars.

WA verzekering caravan

Een WA (Wettelijke Aansprakelijkheids) verzekering voor de caravan bestaat niet omdat je aansprakelijkheid dus altijd gedekt zal zijn door ofwel je WA autoverzekering of je algemene aansprakelijkheidsverzekering.

Wat houdt een caravanverzekering dan in?
Belangrijk om te beseffen is dat je WA autoverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering alleen schade dekken die bij anderen is ontstaan. De krassen of deuken in je eigen caravan door bovenstaande ongelukjes zijn dus NIET gedekt.

Hier komt dus een caravanverzekering om de hoek kijken.

De bliksem slaat nooit 2x in op dezelfde plaats, tenzij je natuurlijk vergeten bent je verzekeringspremie te betalen…

Onbekend

Caravan verzekeren

Hoewel je caravan gemaakt is om tegen een stootje te kunnen kan schade sneller ontstaan dan je denkt. Of wat dacht je van diefstal?

Afhankelijk van de waarde van je caravan kun je het beste beslissen of een (goedkope) caravanverzekering zin zal hebben. En met waarde hoef je niet alleen in termen van geld te denken. Als de caravan om redenen een speciale betekenis voor jou heeft kan het best zijn dat hij misschien financieel gezien helemaal niet veel waard is, maar jij wel graag zou zien dat die specifieke caravan gemaakt wordt in plaats van dat je een goedkoop nieuw caravannetje koopt in geval van grote schade.

De keuze of een caravanverzekering dus zinnig is voor jou, ligt helemaal bij jou. Maar we kunnen je wel een paar overwegingen meegeven om je te helpen in je beslissing.

Wat is er standaard verzekerd?

Uiteraard moet je altijd goed de polis doorlezen, maar een standaard caravanverzekering dekt vrijwel altijd:

  • Schade door brand, diefstal en inbraak. Waarbij de voortent en eventuele aanbouw ook meegerekend worden.
  • Kosten van hulpverlening, denk aan het bergen, opruimen, bewaken en transporteren van de caravan.
  • In het geval van een sta-caravan: het opnieuw plaatsen en aansluiten van de beschadigde caravan.

Bij de meeste caravan verzekeringen ben je ook gedekt voor:

  • Schade door storm of hagel;
  • Kosten van rechstbijstand;
  • Schade aan de inventaris;
  • Een verblijf in het buitenland voor een maximale periode van 6 aaneengesloten maanden.

Let wel op, schade door storm en hagel is een onderdeel dat het snelst door verzekeraars apart wordt gerekend. Op het moment van schrijven van dit artikel (oktober 2020) is dit bijvoorbeeld bij de ANWD en Unigarant niet in de standaard verzekering opgenomen en moet je er een losse module bij afsluiten.

Goedkope caravan verzekering of toch wat duurder?

Zoals meestal geldt: hoe meer je betaald hoe meer je krijgt. Dus hoewel het verleidelijk is om voor de allergoedkoopste premie te kiezen is het belangrijk om goed uit te pluizen wat er allemaal wel en niet verzekerd is.
Daarom wat belangrijke zaken op een rijtje:

Schade door storm en hagel

Ach, hoe vaak komt het nu voor dat je schade door storm of hagel meemaakt? Toch is het een risico waar je zelf weinig aan kunt doen. Zomerstormen zijn niet zo heel ongekend en veel meer dan lijdzaam toekijken als de hagelstenen een mooi maanlandschap in je caravandak maken kun je niet doen als het noodlot toeslaat.

Maar hoe erg is zo’n maandlandschap dak eigenlijk? Zien doen we dat dak toch niet. Toch heb je liever geen caravan met kuiltjes in het dak. Hier blijft namelijk water in staan wat niet goed is voor je dak en op de lange duur kan zorgen voor bijvoorbeeld lekkages, waardoor je nog verder van huis bent.

Tegenwoordig vinden we in nieuwere caravanmodellen zogenaamde hagelbestindiger daken. Let erop, dat het hagelbestendigER is. Ook deze daken kunnen kraters krijgen bij echt een fikse bui. Maar veel verzekeraars bieden dan wel weer veel korting op je caravanverzekering of de storm/hagel-module als je een caravan met zo’n dak hebt.

Terug naar huis of een alternatief verblijf

Daar sta je dan in Zuid-Spanje tijdens de eerste week van je vakantie. Je caravan is door schade (tijdelijk) onbewoonbaar; wat nu? Een caravanverzekering kan dan bijvoorbeeld een vervroegde terugreis of vervangend verblijf vergoeden.

De hoogte van je premie kan dus ook te maken hebben met het maximale bedrag dat je per dag krijgt uitgekeerd voor zo’n alternatief verblijf. Als je bijvoorbeeld altijd op vakantie bent met een gezin van 4 zal je alternatieve overnachtingsplek gemiddeld gezien duurder zijn dan wanneer je in je eentje ook content bent met een goedkoop hostelbed.

Schade aan de inventaris

Hoewel de grote dingen in een caravan er ‘vast’ in horen en dus standaard onder de caravanverzekering vallen heb je ook losse inventaris die je apart zal moeten verzekeren. Vaste meeverzekerde onderdelen zijn bijvoorbeeld de keuken, het toilet en de bedden en banken. Maar wat dacht je van je buitenkeuken? De luie ligstoelen? Bestek en servies?

Inventaris die je van huis meeneemt, zoals kleding, je mobiel, laptop en camera worden verzekerd via een reisverzekering.

Schade in het buitenland

Hoewel je zou denken dat een caravan als recreatiemiddel toch snel een keer de grens overgaat is het goed om te controleren of jouw caravanverzekering de landen dekt waar jij naartoe gaat. Hoewel over het algemeen Europa en eventueel ook niet-Europese landen aan de Middellandse Zee onder een caravanverzekering vallen kan het zijn dat je voor je grote avontuur naar het Midden-Oosten en misschien zelfs Azië aanvullende modules zult moeten afsluiten.

Nieuwwaarderegeling

Veel verzekeraars kennen ook een zogenaamde ‘nieuwwaarderegeling’. Dit houdt in dat als jouw nieuw gekochte caravan binnen een afgesproken periode (bijvoorbeeld 5 jaar) total-loss geraakt of gestolen wordt je de nieuwwaarde (catalugsprijs) terug krijgt.

Total-loss is schade die zo groot is dat repareren meer kost dan nieuw kopen.

Na de afgesproken periode krijg je de zogenaamde dagwaarde uitgekeerd in deze situaties. Dat is de waarde van je caravan van dat moment.

Aankoopwaarde van tweedehands caravans

Uiteraard kopen veel mensen hun caravan tweedehands, veel verzekeraars hebben daarom ook een vergelijkbare regeling voor deze mensen. Als je tweedehandscaravan wederom in dezelfde afgesproken periode total-loss wordt verklaard of wordt gestolen krijg je in dit geval de aankoopwaarde uitgekeerd. Belangrijk is natuurlijk wel dat je op de 1 of andere manier het aankoopbedrag kunt bewijzen met een aan aankoopbewijs of een bankoverschrijving bijvoorbeeld.

Extra onderdelen

Hoewel bij de meeste caravanverzekeringen standaard je voortent, airco, mover en fietsenrek meeverzekerd worden moet je deze extra onderdelen wel opgeven bij het afsluiten van de verzekering. Je kunt je voorstellen dat een caravan met dure airco, mover en uitgebreide voortent met luifel waarschijnlijk een iets hogere premie nodig heeft dan de caravan zonder al deze extra’s.

Eisen van de stalling

Omdat een caravanverzekering ook geldig is terwijl je caravan overwinterd in de stalling kan het zijn dat je verzekeraar hier eisen van op papier heeft staan. Zorg dus dat je deze goed kent en aan voldoet zodat je niet met een teleurstelling komt te staan als je caravan gedeukt uit de stalling komt omdat je buurman iets te grof de zijne heeft verplaatst.

Zo eisen bijvoorbeeld veel caravanverzekeraars dat de stalling goed afsluitbaar en beveiligd is. Die schuur bij de boer voldoet hier dus waarschijnlijk niet aan! Ook een disselslot en/of wielklem wordt vaak als eis meegegeven.

Wat kost een caravanverzekering?

Afhankelijk dus van bovenstaande onderdelen en natuurlijk het type en de leeftijd van je caravan kan de premie erg verschillen. Het is daarom lastig om hier zomaar een prijs op te plakken. Een spiksplinternieuwe Polar caravan zal een hogere premie hebben dan een tweedehandse Hobby uit 1990. Ook het hagelbstendiger dak kan een groot verschil maken in de premie, want hagelschade blijft toch 1 van de meest voorkomende schades die geclaimd worden bij de verzekaars.

Waar kan ik mijn caravan laten verzekeren?

Zoals we in het begin van het artikel al aangaven is de keuze reuze. Maar hieronder een lijstje met bekende verzekaars:

  • ANWB
  • UNIVE
  • CentraalBeheer
  • Unigarant
  • Inshared
  • HEMA
  • FBTO
  • Interpolis
  • OHRA
  • Rabobank
  • Aon verzekeringen

Maar het makkelijkst is om caravanverzekeringen te vergelijken via speciale vergelijkingssites. Hier kun je al jouw gegevens invoeren en je krijgt direct een mooi overzicht van verschillende verzekeraars.

Vervolgens kun je al deze voorstellen rustig bij langs gaan, waarbij je oplet op de onderdelen die we hierboven genoemd hebben.

Als laatste is het dan aan jou om te beslissen of je een paar euro per maand meer over hebt voor bepaalde extra’s of niet.

Succes met je keuze!