Uitgelicht merk: Eriba caravans

De Eriba caravans zijn ontstaan toen in 1956 ERIch BAchem samen met ontwerper Erwin Hymer op aanvraag van een klant de allereerste caravan bouwde. Een idee was geboren en in 1957 ontwierp Erwin Hymer de eerste prototypes voor de ‘Eriba’ reeks, bekend als de originele ‘Trolls’.

Door de jaren heen breidde de soorten modellen uit van de kekke, kleine Eriba Puck tot de grote luxe villa’s op wielen zoals de huidige Eriba Touring 820. Je kunt rustig zeggen dat bij Eriba er voor elk wat wils is op het vlak van recreatie caravans. 

Hymer AG, de moeder van Eriba

Erwin Hymer was vooral erg gecharmeerd van het ontwerpen en ontwikkelen van campers, Erich Bachem was de man achter de caravans. Toch werkten beiden mannen nauw samen, waar Erwin Hymer vooral ontwerp en design op zich nam en Erich Bachem meer de techneut was van de 2. De merken Eriba en Hymer bleven tot 1980 naast elkaar bestaan, maar daarna gingen ze toch samen onder 1 moederbedrijf ‘Hymer AG’.

We willen dat onze klant keer op keer het plezier ontdekt van hoog-kwalitatief caravan kamperen.

Christian Bauer – CEO Hymer A.G.

Zoals met zoveel (caravan) merken zijn er vaak een hele rits eigendom van 1 groot moederbedrijf. Niet alleen de Hymer campers en Eriba caravans horen dus bij elkaar, maar ook (o.a.) Dethleffs, Bürstner, Laika, Niesmann, TEC en Carado RV’s vallen onder Hymer AG.

Het voordeel van 1 zo’n groot moeder bedrijf is dat ze door de jaren heen heel wat kennis en ervaring hebben opgedaan, zodat je met deze merken zeker weet dat je kwaliteit koopt. Vaak zie je ook dat er bepaalde standaardmaten, materialen en technieken worden toegepast wat de algemene prijzen natuurlijk doet dalen en vaak ook scheelt in reparatiekosten.

Het nadeel van zo’n groot bedrijf is dat je natuurlijk niet de kleine ondernemer steunt en echte originaliteit er vaak ook niet is. Wat je bijvoorbeeld wel hebt als je voor de bijzondere Nederlandse Tonke trailers of campers gaat.

Wat kenmerkt een Eriba caravan?

Erwin Hymer, recent overleden in 2013, zette de klant altijd voorop. Deze aanpak zie je dan ook terug in de Eriba caravans. Het zijn de kleine details waaraan je merkt dat de caravans gemaakt is voor de vakantie-kampeerder. Een slim kastje hier, een handig bedsysteem daar; je zult de dingen die je wilt aantreffen voordat je wist dat je ze wilde.

Daarnaast mag je bij Eriba, met haar Duitse roots, natuurlijk ook de Duitse gründlichkeit verwachten van onze oosterburen. Dit zie je terug in de uitvoering, maar ook in de klantenservice na aankoop.

Waar koop je een Eriba caravan?

Van marktplaats tot je lokale dealer, Eriba is in Europa een huishoudmerk dat je een tweedehands Eriba caravan eigenlijk overal wel zult vinden. Wil je echter een spiksplinter nieuw model vers van de fabrieksband met alle eigen extra’s en uitvoering dan kun je terecht bij 1 de volgende 14 officiële Eriba dealers verspreid over heel Nederland.

Eriba caravan modellen

Als slot nog een klein overzicht van de Eriba modellen op de huidige markt.

De Eriba Puck

Hoewel de Eriba Puck niet meer wordt gemaakt is deze opvallende old-timer het benoemen waard. Samen met de Faune en de Troll behoort de Eriba Puck tot de eerste caravan modellen van de hand van Erich Bachem en Erwin Hymer.

Met haar opklapdakje, ronde vormen en jaren ‘60 interieur is het niet verwonderlijk dat je op slag verliefd bent op dit kekke caravannetje. De Eriba puck is het kleinste en lichtste caravannetje met een oppervlakte van 2,95 bij 1,60 meter. Onder het opklapdakje heb je een stahoogte van 1,83m dus helaas zullen de lange slungels onder ons toch gebogen in de keuken moeten staan.

Het treinzitje, waar plaats is voor 6 personen, kun je ‘s nachts ombouwen tot een gezellige twijfelaar van 1,55m bij 1,80m lang. Dus wederom zullen de vikingen onder ons hier met de voeten buiten boord liggen.

Maar het oog wil ook wat natuurlijk! Omdat de Eriba Puck nog geen 500kg weegt kan zelfs door de kleinste oldtimer getrokken worden, wat natuurlijk zorgt voor genoeg bewonderende blikken op de weg. 

Om een Eriba Puck te vinden zul je, net zoals voor elke old-timer geldt, naarstig op zoek moeten gaan. Struin marktplaats, tweedehands caravan dealers en facebook-groepen van liefhebbers af en wie weet rijd jij straks met dit unieke sleurhutje rond.

De Eriba Comfort klasse

Tegenwoordig maakt Eriba een onderscheid tussen 2 soorten caravan klasse’s; comfort en touring. De comfort carvans (Feeling, Living, Nova Light & Exciting) zijn gericht op de klassieke gezins-kampeerder. Groter, ruimer en dus comfortabeler dan de Touring zijn de caravans van de Comfort klasse een goede keuze voor velen.

Eriba Feeling & Eriba Living

Relatief licht en compact, makkelijk wendbaar en met een ruime keuze aan indelingen. Dat kenmerkt deze twee modellen. De caravans zijn gericht over het algemeen op gezinnen van 4, met meestal een vast 2-persoons masterbed, luxe keukentje en natuurlijk een badkamer.

Eriba Nova GL, Nova SL en Nova S

De naam zegt het al, dit is het meest nieuwe model van Eriba. Verwacht hier dan ook de meest slimme snufjes, waaronder het zogenaamde raum+ systeem dat volgens de folder voor meer leefruimte op dezelfde oppervlakte zorgt.

Eriba Touring

Eriba Familia, Triton en Troll

De touring caravans van Eriba zijn gericht voor de kilometervreters onder ons. Extra licht, standaard met hefdak om zo laag mogelijk te zijn op de baan en met naar eigen zeggen perfecte volgeigenschappen, maken deze caravans een droom om mee te toeren.