Kamperen in Zuid-Europa

Kamperen in Zuid-Europa

Kamperen: voor Amerikanen betekent dit een tentje opslaan in de wildernis en vaak in je eigen voedselbehoefte voorzien door te vissen en je vangst te bereiden boven een kampvuur. ‘Wij’ Nederlanders verstaan echter wat anders onder kamperen. Namelijk een verblijf op een camping, in je eigen caravan of camper, of in een huuraccommodatie als een stacaravan of bungalowtent.

We zien een verschuiving van het traditionele kamperen naar het luxere kamperen, ofwel ‘glamping’. een samentrekking van ‘glamourous’ en ‘camping’. Hierbij verblijf je in een luxe onderkomen op een camping, zoals een lodge- of safaritent, chalet of villa. Deze ‘glampings’ hebben vaak uitgebreide faciliteiten, zoals complete waterparken, privéstranden en een eigen haven. Van ‘gewone’ camping tot luxe glamping: wij gingen voor je op zoek naar enkele van de leukste kampeerlocaties in Europa.

Campings in Slovenië

Slovenië is misschien wel een van de meest ondergewaardeerde vakantiebestemmingen in Europa. En dat is best vreemd, want qua natuurschoon doet Slovenië niet onder voor zijn buurlanden Italië en Oostenrijk, terwijl het er bovendien goedkoper is. Vanaf de Nederlandse grens gerekend is het ongeveer 11 uur rijden naar Slovenië. Dat is prima te doen met de auto of camper. De kleine kustlijn van Slovenië vind je in het schiereiland Istrië.

De bekendste plaats hier is het havenstadje Piran. Deze ‘parel aan de Adriatische zee’ is, hoewel toeristisch, een stuk rustiger dan de Italiaanse en Kroatische kustplaatsen aan deze zee. Als je van ongerepte natuur wilt genieten, moet je koers zetten richting de Sloveense Alpen of Oost-Slovenië. Maar het bekendst is Slovenië zonder twijfel vanwege zijn wonderschone meren en wereldberoemde grotten, met als bekendste de grotten van Škocjan, de Križna-grot met zijn 45 ondergrondse smaragdgroene meren en de grotten van Postojna.

Het Meer van Bled, met zijn kraakheldere water en in het midden een eilandje met kerk, is de nummer één bezienswaardigheid in Slovenië. In Bled vind je een van de mooiste campings in Slovenië. Vanuit Bled ben je ook zo in het Nationaal Park Triglav en in de hoofdstad Ljubljana. Let wel, zeker in de zomervakantie is Bled erg toeristisch. Minder toeristisch, maar zeker niet minder mooi is het Meer van Bohinj. Kamperen in de buurt kan in Ukanc, terwijl je in het dorp Ribčev Laz verschillende hotels, pensions en vakantieappartementen vindt.

Campings in Istrië (Kroatië)

Campings in Istrië (Kroatië)

Het schiereiland Istrië ligt grotendeels in Kroatië en heeft vakantiegangers verrassend veel te bieden. Met zijn honderden meters kust is Istrië een geliefde bestemming voor een strandvakantie. Maar ook het mooie binnenland is het bezoeken meer dan waard. Enkele van de mooiste stranden in Istrië zijn de stranden van Bijeca (bij Medulin), Maslinica (Rabac) en Kanegra (Umag).

De mooiste en bekendste kustplaatsen van Istrië zijn Pula, met zijn fantastische Romeins amfitheater, Rovinj, met zijn historisch centrum, en Poreč met zijn uitbundig nachtleven. In de buurt van deze bad- en kustplaatsen vind je het gros van de campings in Istrië, sommige met wel twee- tot drieduizend staanplaatsen. Te massaal? Wees niet bang. Je vindt er ook genoeg kleinschalige campings en luxe ‘glampings’, wat een waar fenomeen is in Kroatië en Istrië in het bijzonder.

Niet alleen de kust, maar ook het binnenland van Istrië heeft je veel te bieden. Hier vind je tal van historische dorpen en stadjes, te midden van een prachtig groen en heuvelachtig landschap. Als je het strand even een dagje moe bent, rijd je in zo’n drie kwartier van de kust naar pittoreske plaatsen als Pazin, Motuvin en Groznjan.