Van de allereerste Kip kuiken en Kip Krielkip naar de huidige Kip Shelter en Kip Vision is een succesverhaal. In 1971 was de productie al naar maar liefst 10.000 caravans gestegen en na verschillende buitenlandse overnames, gaat Kip caravans toch zelfstandig verder in 1981.
Op dit moment staan er alleen in Nederland al zo’n 35.000 Kip Caravans geregistreerd, waarvan maar liefst een dik kwart al ouder is dan 20 jaar! Als dat geen bewijs is van hoge kwaliteit …
Kip caravan te koop
Omdat een kip caravans occasions geen slechte investering is, zul je op marktplaats en bij tweedehands caravans dealers in Nederland genoeg vinden. Vooral de populaire Kip Shelter is tweedehands kopen vaak geen probleem.
Wil je een keer alle modellen van Kip naast elkaar zien? Dan zul je naar de A.G. Bellstraat 4 in Hoogeveen moeten rijden voor de Kip Store.
Home is where we park it.
Onbekend
Alle modellen die nu worden geproduceerd (in de naast gelegen Kip caravan fabriek) zijn hier te bewonderen, te betreden, te huur en te koop. Ook kun je een kijkje nemen in het Kip museum. Als er ergens een plek is waar je alle ins en outs kan leren over je nieuwe Kip Caravan is het uiteraard hier.
Bij de Vouwwagenspecialist in Boxtel, Brabant, kun je ook nieuwe Kip Caravans bestellen en de populaire Kip shelter in het echt bewonderen.
Omdat er maar zo weinig locaties zijn waar je terecht kunt voor deze toch erg populaire caravan, wordt er aangeraden dat als je serieus advies en begeleiding wilt je van tevoren een afspraak maakt met een adviseur. Wel zo fijn als je een eindje moet rijden, dan weet je zeker dat je krijgt waar je voor komt.
Ook interessant
Waar Kip zich in onderscheid
Als je ooit op een grote caravanbeurs bent geweest zal de stand van Kip caravans je ongetwijfeld zijn opgevallen. Je kunt er niet om heen, dit kekke Nederlandse caravanmerk is een eye-catcher.
Dit klopt ook met het mission statement van het bedrijf waarbij ze zich richten op de ‘top van de markt’ met kwaliteitscaravans waarbij vormgeving, techniek en hoogwaardige materialen voorop staan.
Maar, dat zeggen wel meer caravanmerken. Waarom valt de Kip dan zo op? Door zijn unieke vormgeving. Waar de meeste bekende caravanmerken zich richten op de gezinskampeerder die een mix wil tussen een toering en een comfort caravan, is Kip caravans vooral bekend door de opvallende kleine, lichte en opvallend vormgegeven Kip Shelter.
Van Kip Shelter tot Kip Vision
Maar hoewel de Kip Shelter het ‘vlaggenschip’ is van Kip caravans, hebben ze met de modellen Kip Vision en Kip Greyline ook het meer ‘standaard’ gezinscaravan in het assortiment. Maar grote slagschepen zoals je aantreft bij andere merken zul je bij Kip niet vinden. Tot slot van dit artikel de 4 modellen op een rij:
De Kip Shelter
Zoals de naam al doet vermoeden is de Kip Shelter eigenlijk een tent kampeer ervaring in een kampeerwagen. Het combineert op ingenieuze wijze de voordelen van een caravan, met voordelen van tent kamperen en camper kamperen.
Door het kleine en lichte formaat heb je eigenlijk niet door dat je met een aanhanger rijdt. Het is misschien net iets minder comfortabel als rijden met een klein kampeerbusje, maar de gemiddelde tent-kampeerder is toch al gewend een aanhangwagen mee te slepen voor de spullen; dus waarom dan geen Kip caravan?
Daarnaast heb je natuurlijk, net als met een camper, het gemak dat je bij aankomst niet meer hoeft te doen dan de deur te openen en je bent geland. Geen gedoe met tenten opbouwen, inrichten en later weer afbreken.
Maar het grote voordeel van een caravan ten opzichte van een camper is dat je, net als een tent, je tijdelijke huisje op de camping of wildkampeerplek kan laten staan terwijl je met de auto een boodschapje ophaalt of de omgeving verkent.
Interieur
In de Kip Shelter tref je de bekende treinzit aan die eenvoudig om te klappen is tot een ruim bed van 170cm bij 200cm. Daarnaast hebt je de keuze om zowel binnen als buiten te koken, door een slim uitklap aanrecht met een 2-pits-gasstelletje en water kraantje. Ook zit er een koelkastje in het keukenblok binnen. Daarnaast zul je genoeg opbergruimte vinden voor je kleding en sportspullen.
Exterieur
Het opvallendste van de Kip Shelter is waarschijnlijk de deur aan de achterzijde van de wagen, in plaats van op de standaard zijwand zoals we gewend zijn bij de meeste caravans. Het voordeel van de achterdeur is dat het interieur heel effectief is in te delen, vergelijkbaar met het interieur van een pick-up kampeer opzetmodule.
Daarnaast merk je dat de Kip Shelter ook echt bedoeld is voor de avonturier, want er is zelfs een off-road versie mogelijk!
Kip Kompakt
Met een ledig gewicht van 790 kilo, een lengte van 550cm en hoogte van maar 225cm is de Kip Kompakt nog steeds een kleine caravan.
Met dezelfde treinzit/ ruim bed als de Kip Shelter is het ook in de Kip Kompakt goed toeven. De extra ruimte die je krijgt zie je bij de Kompakt Adventure terug in het ruimere keukentje met een 3-pits gasstel en een stukje aanrechtblad. Daarnaast is er ook heel slim een chemisch toilet ingebouwd, zodat je bij hoge nood niet naar het toiletgebouw of de dichtstbijzijnde struik hoeft te hollen.
De Kip Kompakt Travel maakt gebruik van de extra ruimte om een derde bed te voorzien, hoewel je dan wel weer inlevert op het keukentje. Ook in de Kip Kompakt Travel ben je geholpen bij hoge nood, door het slimme opbergvak voor een porta potti.
De Kip Vision
De Kip Vision is duidelijk het meest op gezinnen gerichtte model van Kip Caravans. Door het herkenbare klapdakje is ook deze Kip heel zuinig om mee te rijden. Met ook weer een Adventure en Travel version kun je bij de Kip Vision kiezen voor een 3-slaper met grotere keuken of een variant met een ruim 2 persoonsbed een twijfelaar waar 2 kinderen comfortabel op kunnen slapen, maar waar de keuken weer net een slag kleiner is.
De Kip Greyline
De Kip Greyline is de ‘luxe’-caravan van Kip met een vast 2-persoonsbed of 2 vaste 1-persoonsbedden. Ook hier tref je een ingebouwd toilet aan en een compleet keukenblokje. De Kip Greyline onderscheid zich van de andere modellen omdat het de enige is zonder klapdak en ook qua indeling het meest ‘traditioneel’ is.