Uitgelicht merk: Knaus caravans

De twee zwaluwen van Knaus caravans zijn niet voor niks legendarisch. Na de oorlog in een steeds welvarender wordend Duitsland begon Helmut Knaus te werken aan zijn droom van ongelimiteerde vrijheid. De zwaluwen, die hij zelf tekenende, waren voor Helmut het symbool voor deze vrijheid.

In 1960 bracht hij onder Knaus KG het ‘schwalbennest’ uit, het eerste Knaus model caravan. Al snel bouwde en ontwierp de architect Helmut het volgende model; de Südwind. De Knaus Südwind is dus al sinds 1962 een winnaar en mag je ook in haar moderne uitvoering nog steeds onder de populairste caravans van Europa zetten.

Wat onderscheid een caravan van Knaus?

Kwaliteit en innovatie zijn woorden die je om de oren vliegen als je, je inleest over het merk Knaus. Idealen die je ook verwacht van een Duits merk. De droom van Helmut Knaus was om ook op vakantie in je eigen huisje te kunnen zitten en ondanks dat je dit niet in woord terug vindt in mission statements, merk je deze visie nog altijd terug in de huiselijkheid van de Knaus caravans.

Maar ook de innovatie-pijler is niet te missen. Met bijzondere en opvallende modellen als de Knaus Deseo en Knaus Sport & Fun merk je dat de tijd bij Knaus caravans niet stil staat.

Vakantie is fantastisch, maar nog mooier is het om overal en altijd thuis te kunnen zijn.

Helmut Knaus

Knaus caravan te koop

Door zijn bekendheid en populariteit is ook een knaus caravan occasion in Nederland niet moeilijk om aan te geraken. Of je nu op zoek bent naar een tweedehands Knaus met enkele bedden of de meer populaire 2-persoons bed uitvoering, de kans is groot dat je hem vrij eenvoudig vindt op marktplaats of bij dealers in tweedehands caravans.

Ben je geïnteresseerd in een nieuwe Knaus caravan dan ook is de zoektocht eenvoudig. Het aantal officiële Knaus dealers in Nederland bedraagt maar liefst 31 en ook vlak over de grens in Duitsland en België zijn er meerdere te vinden.

Gebruik de dealer search van Knaus zelf om de dichtstbijzijnde Knaus dealer te vinden.

Van Knaus Südwind tot de Knaus Travelino

Tot slot een overzicht van de verschillende caravan modellen van Knaus.

Knaus Südwind

De Knaus Südwind is, zoals al eerder gezegd, al sinds 1962 in het assortiment te vinden. De Knaus caravan van 2020 ziet er uiteraard onderhand heel wat anders uit dan die van de jaren ‘60, maar blijft een publiekslieveling.

Met haar praktische indelingen, geschikt voor zowel  gezinnen, groepen en koppels heb je met een Südwind een heerlijke caravan voor normaal gebruik. Of je nu een voorseizoen pakt en ook nog in de zomer wilt trekken; met de Südwind zit je altijd goed.

De Südwind komt in maar liefst 15 verschillende uitvoeringen waarvan de 420 QD met 3 slaapplekken de kleinste is en de 750 UDF met 8 slaapplekken en een lengte van bijna 10 meter de grootste uitvoering is.

Knaus Sport & Fun

Na de Knaus Südwind is waarschijnlijk de Knaus Sport & Fun de meest bekende. Al is het maar dat deze uitvoering opvalt met haar opvallende kleuren en unieke ontwerp. Gericht op de sportieve vakantieganger combineren ze in deze kleinere caravan opslag en ruimte op een slimme manier. 

Ook is er met dit model specifiek rekening gehouden met bijvoorbeeld surfers en kayakers met het trapje naar het dak en een maximaal dak laadgewicht van 75kg. Ook aan de mountainbikers en motorrijders is gedacht. Met verzonken sjorogen en de brede deur in de achterwand rijd je zo je motor naar binnen en zet je hem veilig vast tijdens het rijzen. 

De grote bergruimte aan de voorzijde, onder het in hoogte verstelbare bed, kun je met gemak je fiets(en) kwijt tijdens het rijden.

Ondanks de kleiner uitvoering heeft Knaus het voor elkaar gekregen er een vast 2-persoonsbed in te steken en de zithoek is, zoals we gewend zijn, ook om te bouwen tot nog 2 extra slaapplekken, waardoor je met gemak met 4 kunt reizen.

Knaus Sport

Hoewel de naam doet vermoeden dat deze uitvoering misschien de grotere broer van de Sport & Fun is, zullen wij hem eerder als naaste broertje van de Südwind scharen. Gericht op gezinnen heb je bij de Knaus Sport wederom keuze uit 15 verschillende uitvoeringen die gaan van de 400 LK met 4 bedden en 6 meter lengte naar de 650 UDF met 6 bedden en een ruime 8,5 meter.

Van enkele bedden tot vaste 2-persoonsbedden en stapelbedden, de keuze is reuze zullen we maar zeggen. Qua inrichting en interieur heeft ook deze caravan alles wat je van een Knaus caravan in 2020 mag verwachten qua kleuren, ledverlichting, koudschuimmatrassen en andere vernuftigheden.

Knaus Deseo

Ook de Knaus Deseo is een opvallende caravan, die je eerder een mix van aanhangwagen en caravan kunt noemen. Door de flexibele inrichting en de opvallende achterklep en laadmeester kun je in de Knaus Deseo wel twee motorfietsen kwijt.

Eenmaal op locatie laadt je de motoren uit, klap je de bank uit, pak je de losse klaptafel en voor je het weet zit je aan de bekende rode pastasaus maaltijd van de eerste dag op de camping. Flexible krukken zorgen niet alleen voor extra zitruimte, maar maken dat je ook je buren voor een biertje kan uitnodigen als het regent.

Kortom de Knaus Deseo is, net als de Sport & Fun gemaakt met jouw als sportieve gebruiker in het achterhoofd. Heerlijk.

Knaus Travelino

De Knaus Travelino is het paradepaardje van Knaus op het gebied van innovatie. Hoewel je op het oog niet zo omver geblazen wordt als bij de Sport & Fun en Deseo, zit de innovatie van de Travelino vooral in de technische details. Met een extreem licht leeggewicht van maar 750 kg, moderne frametechnologie en zogenaamde ‘ultrasone verbindingstechnologieën’ heb je met de Knaus Travelino het modernste van het modernste in handen als het gaat om caravan techniek.

In het interieur zie je dit vooral terug in de moderne afgeronde uitvoering van de (keuken)kasten. Hoewel ze bijna een knipoog lijken te zijn naar de jaren 60, is de EPP-meubelbouwtechnologie toch echt van de toekomst.