Op vakantie met de camper: check deze 4 zaken voor vertrek

Op vakantie met de camper check deze 4 zaken voor vertrek

Campers zijn erg praktisch omdat ze zowel dienst doen als overnachtingsplek en als voertuig. Juist daarom is het van belang dat je alle zaakjes op orde hebt rondom je camper voor vertrek. We bespreken vier zaken om te checken voor je op vakantie gaat met de camper.

Gas- en elektriciteitsinstallaties

Gas en elektriciteit zijn belangrijke zaken in een camper. Om onderweg en op je bestemming niet tegen onverwachte problemen aan te lopen die je reis en verblijf ingewikkeld en oncomfortabel maken, is het wijs om voor vertrek alle gas- en elektriciteitsinstallaties in de camper goed te controleren. Laat dit sowieso ook elke twee jaar door een professional controleren, om de kans op een lek te verkleinen. Ga bij je eigen check na of de drukregelaar, randaarde, accu en de motor in orde zijn en test ook de aardlekschakelaar. Zorg dat gasflessen altijd rechtop staan en plaats ze bij voorkeur in een speciale gaskast.

Banden en velgen

Ga je vaak met je camper op stap? Check dan de staat van je banden. Bij regelmatig gebruik zijn ze ongeveer iedere zes jaar aan vervanging toe. Check ook de bandenspanning. Deze moet over het algemeen hoger zijn bij een camper dan bij een gewone personenauto. Voor de meeste campers geldt een bandenspanning van boven de 4,5 bar als de standaard, in welk geval de banden ook metalen ventielen moeten hebben. Heeft je camper rubber ventielen en een hoge bandenspanning, laat de ventielen dan vervangen. Verder is het ook verstandig om de velgen te controleren. Beschadigde velgen roesten eerder en vervormde velgen gaan ten koste van de stabiliteit van het voertuig tijdens het rijden. Je kunt eenvoudig online nieuwe auto velgen bestellen.

Kastjes, luiken en schotel

Ook niet onbelangrijk, maar wel makkelijk om te vergeten: controleer of alle kastjes in het leefgedeelte van de camper dicht zijn voor vertrek. Het is immers een behoorlijk valse start als bij de eerste bocht al je servies en glazen door de camper vliegt. Tenzij je servies en glazen van kunststof gemaakt zijn, is de kans namelijk vrij groot dat er dan scherven vallen. Zorg ook dat de koelkast goed dicht zit, dat eventuele schotels zijn ingeklapt, dakluiken gesloten zijn en het instaptrapje ingeklapt is.

Op vakantie met de camper

Correct laden

Check voor vertrek ook of de bagage die je meeneemt goed verdeeld is over de hele camper. Zware spullen kunnen het beste in de buurt van de assen van de camper opgeborgen worden. Op deze manier zorg je ervoor dat de stabiliteit en wegligging niet ten nadele wordt beïnvloed.

Alles gecheckt? Dan ben je klaar om op vakantie te gaan met je camper en is het zaak om vooral te genieten. En natuurlijk ook om veilig te rijden!