Op vakantie met de caravan: hier moet je aan denken!

Op vakantie met de caravan hier moet je aan denken!

Heb jij een vakantie met de caravan op de planning staan? Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Echter komt er vaak wel een hoop bij kijken als je ervoor kiest om met de caravan op vakantie te gaan. Je moet jezelf hier vaak wat meer op voorbereiden. Misschien is het wel jouw eerste keer dat je met de caravan op vakantie gaat. Dan al helemaal is het belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Waar je allemaal aan moet denken als je op vakantie gaat met de caravan? Wij zetten het voor je op een rij, dus lees snel verder!

De auto controleren

Niet iedere auto is geschikt om een zware caravan te trekken. Het is daarom belangrijk om dit van tevoren goed te checken, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Je wilt tenslotte voorkomen dat jouw auto veel te licht is voor de zware caravan die je hebt. Een te lichte auto kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen.

Uiteraard kan er altijd wat gebeuren onderweg. Het is daarom belangrijk dat je beschikt over een goede autoverzekering. Als je caravan aan je auto gekoppeld is, valt deze namelijk vaak gewoon onder jouw autoverzekering. Op deze manier ben je dan verzekerd voor schade die je bijvoorbeeld aan een andere auto toebrengt. Wil je ook verzekerd zijn tegen schade aan jouw eigen caravan? Dan kan het een aanrader zijn om ook een caravanverzekering te overwegen. Voordat je met de caravan vertrekt naar je vakantiebestemming, is het belangrijk om je auto na te laten kijken. Je kunt dit bijvoorbeeld laten doen bij jouw garage. Laat checken of er mankementen zijn. Is dit het geval? Laat dit dan zeker oplossen, want zo heb je meer garantie dat er niets met je auto gebeurt onderweg.

Inpakken van de caravan

Het kan zeer stressvol zijn: het inpakken van de caravan. Want waar moet je allemaal aan denken en wat moet er absoluut mee op vakantie? Het is belangrijk om een goede verhouding te maken. De auto en de caravan mogen natuurlijk niet te zwaar zijn. Leg zware spullen onderop en stapel hier lichte spullen op. Doe ook niet alle spullen in de caravan, maak een eerlijke verhouding tussen caravan en auto. Op deze manier is er meer evenwicht, wat voordelen heeft met het rijden. Houd daarom de volgende regel goed in gedachten: het gewicht van de beladen caravan mag absoluut niet meer zijn dan 75% van het gewicht van de beladen auto. Op deze manier zorg je voor een goede verdeling en voorkom je gevaarlijke situaties op de weg.

De caravan controleren

De caravan controleren

Naast het controleren van de auto, is het ook belangrijk om de caravan goed te controleren voordat je vertrekt. Check of de belading goed verdeeld is en of de aankoppeling goed geregeld is. Om er zeker van te zijn dat je veilig op pad kunt gaan, is het ook belangrijk dat je de spiegels, verlichting en bandenspanning van de caravan even laat controleren. Zekerheid voor alles!

Als je op vakantie wilt gaan met de caravan, is een goede voorbereiding dus enorm belangrijk. Als je jouw vakantie met de caravan goed voorbereid, kan jouw vakantie zorgeloos beginnen.