Uitgelicht merk: Sprite caravans

De caravan die het niet zou redden is na meer dan 60 jaar 1 van de populairste en bekendste caravan merken in het Verenigd Koninkrijk. Het verhaal van de Sprite caravans begint bij Sam en Henry Alper die in 1948, na de oorlog, een klein bedrijfje hadden in caravan productie.

Helaas waren de huidige modellen redelijk duur voor die tijd (zo’n 600 pond) en ook nogal zwaar. Juist na de oorlog was er nood aan recreatie en het is niet voor niks dat de meeste huidige caravanmerken in deze tijd zijn opgekomen of grote groei hebben doorgemaakt.

Sam besloot dat het tijd was voor een goedkopere en lichtere caravan en wist een robuust model te produceren voor 199 pond. Alleen de dealers waren niet overtuigd, deze caravan kon en zou niet robuust genoeg zijn.

Gelukkig voor Sam Alper kwam er heel snel een kans om te bewijzen dat deze eerste Sprite wel degelijk van de kwaliteit was die de dealers eisten. De zogenaamde ‘Mediterranean dash’ was een wedstrijd van 10.000 miles waar hij met zijn Sprite, een caravan-journalist en een fabrieks personeelslid besloot aan deel te nemen.

De caravan kwam heelhuids terug, Sam won de beker en vanaf dat moment was Sprite caravans geboren.

Van Sprite naar Swift

Sprite heeft een bijzondere start en geschiedenis, waarin het een sterke merknaam en grote trouwe fan-base heeft opgebouwd. Helaas rond de wisseling van het millennium Sprite caravans viel in een gat in het Verenigd Koninkrijk en ging van de markt. In 2005, gelukkig, realiseerde Swift Leisure dat Sprite een merk was om te koesteren en besloot hem onder haar vleugels te nemen. 

Ontdek nu dus de Sprite caravan van 2020!

Onthoud: Geluk is een manier van reizen, niet een bestemming.

Roy Joodman

Wat onderscheid de Sprite caravan?

Swift Group Limited, gevestigd in het Engelse Cottingham is de grootste fabrikant van recreatievoertuigen in Europa. Veiligheid wordt door het merk genoemd als de nummer 1 eis van alle voertuigen. Het is een fris en modern caravanmerk die door haar grote fabrieken ook kan zorgen voor de nieuwste en beste technieken en uitvoeringen in de bouw.

Net als bij Knaus zien we een opsplitsing tussen 2 soorten kampeerders en dus caravan modellen: 

Je heb de zogenaamde ‘allrounder’ die zowel heerlijk is om een seizoen op de camping mee stil te staan als om in de zomer een toer mee te maken. De tweede is de sportversie die vaak meer gericht is op koppels, lichter en kleiner is en slimme extra’s heeft om vaak groot sportmaterieel makkelijk mee te kunnen nemen.

Sprite caravan te koop

Hoewel niet direct het meest bekende of populairste merk in Nederland is het merk Sprite groot genoeg om eenvoudig Sprite caravans occasions te vinden. Speur marktplaats en tweedehands caravan dealers af en je zult menig Sprite te koop zien staan.

Voor nieuwe Sprite caravans kun je terecht bij maar liefst 15 verschillende Sprite caravan dealers verspreid over heel Nederland:

Van Sprite Basecamp tot Sprite Cruzer 480 SR

Tot slot de huidige modellen die Sprite Caravan in 2020 op de markt heeft:

Sprite Basecamp

De Sprite Basecamp is het kleinste model van Sprite caravans en valt onder de sportieve modellen. Gericht op 1 of 2-persoons gebruik en de sportieve kampeerder maakt de Sprite Basecamp, zoals de naam al doet beloven, de perfecte uitvalsbasis voor je volgende avontuur.

Net als bij de Kip caravans zien we in dit kleine model de slimme inrichting met een brede deur in de achterzijde. Niet alleen geeft dit nieuwe mogelijkheden voor de inrichting van de caravan, maar het maakt ook dat je een motor eenvoudig in de caravan kunt binnen rijden en vervoeren.

Wat verder opvalt bij de Sprite Basecamp zijn de tassen in plaats van kastjes boven de bankjes/ het bed. Net zo makkelijk in gebruik als een kastje, maar dus ook met de mogelijkheid om ze los mee te nemen. Ideaal om snel al je sportspullen bij elkaar te grijpen en op weg te gaan.

Sprite Alpine Sport

Zoals de naam al doet vermoeden is de Alpine Sport de wintercaravan uitvoering van Sprite. Met een goed verwarmingssysteem, isolatie en genoeg opbergruimte breng jij je volgende wintersportvakantie misschien wel in een Sprite caravan door.

De Sprite Alpine Sport kent 5 verschillende uitvoeringen die gaan van een lengte van een kleine 5,5 meter met 2 slaapplekken tot een kleine 7 meter met 4 slaapplekken.

Sprite Mondial SE

De Sprite Mondial is de ‘allrounder’ van Sprite met 4 verschillende uitvoeringen die tussen de 6 en 7 meter zijn en 2 tot 4 slaapplaatsen hebben. Op de Sprite Mondial 420 SE na hebben ze alle 3 een vast bed.

Wat zeker opgemerkt moet worden bij de Sprite caravans is dat het maken van ‘toast’ voor de Brit een vereiste is en je in deze Britse caravans dus altijd een gril zult terugvinden in de keuken. Van kleine broodgril tot grotere oven waar je ook een hartige taart of pizza in kunt bereiden, in de Sprite Mondial heb je de keus te over.

Sprite Cruzer SR

De Sprite Cruzer SR is het luxepaardje van Sprite. Niet alleen in uitvoering, maar de hele look en feel stralen een 5 sterren hotel luxe uit. De luxe ovencombinatie, magnetron en het Swift Command Systeem dat ervoor zorgt dat je via een app al je apperatuur in de caravan kunt bedienen maken het plaatje compleet.

De Sprite Cruzer SR komt in 6 verschillende uitvoeringen die schommelen tussen de 6 en 8 meter met 2 tot 4 slaapplekken. Net als bij de Sprite Mondial heeft alleen de kleinste uitvoering geen vast bed, de andere modellen wel.