Stacaravan kopen: hier moet je op letten

stacaravan kopen

De stacaravan: een tweede huisje in het groen, een plek om te ontspannen en even weg te zijn uit de drukte van alledag. Dat is waarom veel mensen dromen om een stacaraven te kopen. Het dan ook belangrijk dat je zorgt dat je nieuwe stress-vrije plek ook zonder stress wordt aangekocht en onderhouden natuurlijk!

Geluk is … als je de wekker niet hoeft te zetten

onbekend

Van kritisch kijken naar de technische staat van de caravan, tot argumenten over plek en locatie; in dit artikel zetten we de belangrijkste punten voor een stacaravan kopen op een rij.

Stacaravan kopen: Exterieur

Gezellig met en veranda en in een kek kleurtje, bij de aankoop van een stacaravan is het verleidelijk je visueel te laten leiden. Wees echter bij een stacaravan kopen kritisch op de technische staat. Dit geldt zowel voor een tweedehands stacaravan, als bij een nieuwe.

Het dak: denk aan de winter!

Je stacaravan staat, in tegenstelling tot de meeste gewone caravans, dag in dag uit buiten. Dus ook in de herfst en in de winter. Dit betekent dat je stacaravan goed bestand tegen sneeuw, veel regen en natte bladeren zijn.

Het dak moet bijvoorbeeld stevig genoeg zijn om zo’n pak natte sneeuw te kunnen houden, want hoe groot is de kans dat jij net dat ene weekend in Nederland dat er sneeuw valt in je stacaravan bent en dus je dak kan schoonvegen? Een schuin dak heeft dan het voordeel dat de sneeuw er makkelijk af kan glijden en zal dus de voorkeur hebben over een stacaravan met een plat dak.

De muren: isolatie en vocht

Naast een stevig dak wil je ook goed geïsoleerde muren. Ook als je niet van plan bent (veel) in de winter en herfst in je nieuwe stacaravan door te brengen is goede isolatie altijd fijn. Je grootste vijand tijdens het leven in een stacaravan (of gewone caravan wat dat betreft) is vocht. Een goede isolatie helpt ook in de zomer om tijdens de regenachtige dagen te voorkomen dat het vocht in straaltjes van de muren loopt.

Let er bij het kopen van een tweedehands stacaravan dan ook op dat er geen vochtplekken, of, nog erger, schimmelplekken zijn te vinden. 

Het chassis: de stevige basis

Ondanks dat je stacaravan bedoeld is op lekker op zijn plekje te blijven staan, blijft het een huisje op wielen. En is het dus een huis zonder een stevige fundatie. Een goede kwaliteit stalen chassis is daarom erg belangrijk. 

Stacaravan kopen: interieur

Ook bij het interieur geldt weer; laat je niet alleen leiden door een mooie binnenkant, maar ga wederom kritisch door de stacaravan.

De vloer: geen koude voeten

Omdat de stacaravan van de grond staat kan in het najaar en in de winter koude wind onder de stacaravan gieren die zorgt voor heel wat koude tenen. Hoewel de meeste stacaravans daarom deze ruimte afdichten met plaatmateriaal, is een goede dubbele geïsoleerde vloer, eventueel met zelfs vloerverwarming een extra comfort waar je dankbaar om zult zijn.

De ramen; isolatie, ventilatie en veiligheid

Naast dat het heerlijk is als het zonnetje naar binnen kan schijnen is het goed om op nog wat technische aspecten van de ramen in een stacaravan te letten. Naast wederom weer op de isolatie van dubbelglas te letten, is het ook goed om te kijken of de ramen beveiligd zijn tegen inbraak. Vakantieparken zijn helaas geliefde plekken voor inbrekers door de meestal minder goed beveiligde caravans en huisjes, waar toch genoeg tv’s en andere waardevolle spullen zijn weg te halen.

Als laatste is het ook goed om te kijken of er bijvoorbeeld ventilatieroosters in de ramen zitten, en zo niet, of deze op andere plekken in de stacaravan zijn verwerkt. Zoals genoemd is vocht je grootste vijand en goede ventilatie zal er voor zorgen dat je stacaravan droom niet letterlijk in het water valt.

Verwarming: warmte, vocht en gezeligheid

In onze koude kikkerlandje is een verwarming simpelweg een must. Zelfs in de zomer kan op een kille avond de verwarming geen overbodige luxe zijn. Daarnaast helpt de verwarming aansteken vaak ook om bij heel vochtig weer de boel weer een beetje droger te krijgen. 

Ja, ja, dat vocht, we blijven het noemen, maar het is nu eenmaal een dingetje in caravan-wereld…

Meestal heb je de keuze uit een gas- of elektrische kachel. Welke je voor kiest, maakt niet zo heel veel uit. Maar als je van plan bent veel in de winter in je stacaravan te zijn is het handiger om voor elektrisch te kiezen. Gas en vriestemperaturen gaan niet zo heel goed samen en dan is elektrisch fijner.

Sommige luxe stacaravans hebben zelfs een open haard, wat natuurlijk de gezelligheid alleen maar ten goede zal komen.

De keuken: want lekker eten hoort er ook bij

Ook de keuken zul je een kritisch oog over moeten laten gaan. Welke eisen zijn voor jou belangrijk? Ben je van plan vooral lekker veel uit eten te gaan en af en toe een simpele eenpans-maaltijd te wokken? Dan moet je misschien niet teveel investeren, maar gewoon zorgen voor een goede 2 of 3 pits kooktoestel, een goede afzuigkap (ja, dat vocht) en misschien zelfs de luxe van een vaatwasser? Een oven is ook niet te missen, of je nu graag lekker aan het bakken bent in de vakantie of voor een paar afbakbroodjes op zondag. 

Let er bij een tweedehands stacaravan kopen op of al dit keukenapperatuur nog in goede staat is; trek de vaatwasser en oven open, controleer op aangekoekt vuil, schimmel en andere kenmerken die erop duiden dat ze beter vernieuwd kunnen worden.

Slaapkamers: voor een goede nachtrust

Naast het aantal slaapkamers en bedden is het goed om te kijken naar de maten van deze bedden. Om slim met de ruimte om te gaan willen de bedden in stacaravan nog al eens speciale maten hebben, waar je niet zo gauw een nieuw matras of matrasovertrek voor zult vinden.

Let er dus op bij een nieuwe stacaravan of deze speciaal op maat gemaakte matrassen zijn inbegrepen in de prijs. Bij een tweedehands stacaravan kopen moet je er goed op letten of de matrassen nog in goede staat zijn en zo niet, hoe duur een nieuw op maat gemaakt matras zal zijn.

De badkamer: schoon en goed te onderhouden

De badkamer is er om jezelf schoon te houden, maar hoe makkelijk is de badkamer zelf in haar onderhoud? Deze natte ruimtes zijn vaak het snelst ‘af’ in een stacaravan. Bekijk dus kritisch de schuifdeur naar de douche en in hoekjes en kieren of er niet vocht en schimmel te vinden is. 

Let bij een nieuwe stacaravan kopen erop dat de afwerking strak, waterdicht en makkelijk schoon te houden is.

Elektra: wat moet er allemaal aan de lader?

Tegenwoordig hebben we geen tekort meer aan elektrische apparaten, van de smartphone, de tablet tot een laptop, ze moeten allemaal opgeladen worden. Ook in de keuken maak je waarschijnlijk regelmatig gebruik van een koffiezetapparaat, een waterkoker en bijvoorbeeld een staafmixer.

Kijk dus hoeveel contactdozen er in de stacaravan zijn, zodat je niet zit te prutsen met allemaal verlengsnoeren. Wat niet alleen lastig en rommelig is, maar vooral ook niet de veiligste oplossing.

Bij een nieuwe stacaravan kopen is het ook slim om te zorgen voor een stopcontact (of usb-poort) vlak naast het bed. Want ook al zul je waarschijnlijk je wekker het liefst uit laten, het is toch wel handig je telefoon te kunnen opladen op het nachtkastje.

Water en CV leidingen: voor een goede doorstroom

Let er bij de afvoerleidingen op dat deze niet te dun zijn of met veel bochten zijn aangelegd. Hier hoopt zich makkelijk afval in op en een verstopte afvoerleiding in je stacaravan wordt je niet blij van. Ook voor je schoonwater leidingen en de CV is het even controleren naar de staat en onderhoudsgemak. Kalk hoop makkelijk op en deze wil je makkelijk schoon kunnen maken zodat alles goed blijft stromen.

Stacaravan kopen: waar staat hij?

In principe heb je e opties bij het kopen van een stacaravan: Je koopt er eentje incluis staplaats (koop of huur) of je koopt er eentje los en koopt/huurt er een staplaats los bij. Ongeacht welke optie je kiest, een plekje gaat hij moeten hebben. En er zijn daarbij een paar belangrijke dingen waar je op moet letten:

Jouw stacaravan en (onverwachte) herinrichting van de camping

Het zal je maar overkomen. Net je droomcaravan en plekje gekocht en het vakantiepark wordt plots overgenomen door een andere eigenaar. Vol enthousiasme gooit hij het hele park op de schop… en daar gaat je droomplek.

Maar, kan dat zomaar wel? Jij hebt toch die plek gekocht? Of gehuurd met een contract? Als de camping niet is aangesloten bij de RECRON, dan mag de camping eigenaar dat inderdaad.

Het is daarom goed om te kijken of het park waar jouw stacaravan staat of gaat staan hierbij is aangesloten. Zo niet, dan moet je heel goed kijken naar je koop- of huurcontract. Welke rechten en plichten heb jij straks? (Goed naar je koop- of huurcontract kijken is overigens altijd belangrijk, ook als de camping is aangesloten bij de RECRON.)

De stacaravan en het park

De 1 wil het liefst zo veel mogelijk rust en stilte, de ander wordt juist blij van een actief kinder animatie-programma. Zoveel wensen, zoveel verschillende parken zijn er ook.

Kijk dus goed of het park past bij jouw ideale droomvakantie. Wordt jij helemaal blij van een verwarmd binnenzwembad, camping-winkeltje, snackbar en andere activiteiten en voorzieningen op de camping? Neem dan een kijkje bij de grote parken. 

Maak een lijstje van must-haves en nice-to-haves en ga 1 voor 1 de voorzieningen van het park af. De must-haves zijn voorzieningen die voor jou een deal-breaker zijn: is daar 1 onderdeel niet van, dan valt het park sowieso af. De nice-to-haves ben je flexibeler over en kun je gebruiken om een keuze te maken tussen de parken die sowieso je must-haves hebben, maar verschillende onderdelen van je nice-to-haves.

Maar niet iedereen wordt even blij van een lange lijst aan voorzieningen. Hoe minder, hoe beter eigenlijk. Zo’n animatie team is leuk als je een jong gezin hebt, maar zonder kinderen kan dat ophaal rondje over het park met luide muziek elke avond je al snel gaan irriteren.

Een animatie-team en speeltuin hoeven niet te betekenen dat het park niks voor jou is, maar vraag de eigenaar van de camping precies waar het animatie team haar meeste activiteiten doet, waar eventuele verzamel-rondes gelopen worden en kijk goed hoe ver jouw stacaravan van lawaaiige plekken staat zoals een speeltuin, zwembad en voetbalveldje.

De stacaravan en belastingen

Naast natuurlijk de aankoop en eventuele huur van de grond ga je bij het financiële plaatje ook moeten rekening houden met de belastingdienst. Naast de overdrachtsbelasting van momenteel 6% van de koopprijs zijn er ook dingen als onroerendezaakbelasting, inkomstenbelasting, forensenbelasting en toeristenbelasting waar je rekening mee zult moeten houden wanneer je een stacaravan gekocht hebt.

Onroerendezaakbelasting (OZB)

Als jouw stacaravan op gehuurde grond staat, zal de belastingdienst niet komen aankloppen. Deze belasting wordt dan namelijk betaald door de camping-eigenaar. Welke op zijn beurt deze belasting waarschijnlijk heeft doorberekend in de huurprijs die hij vraagt voor de grond.

Koop je de grond waar je stacaravan komt op te staan, dan is de onroerendezaakbelasting helemaal voor jouw rekening.

Inkomstenbelasting

Ondanks dat technisch gezien jouw stacaravan verplaatst zou kunnen worden, wordt op basis van de vaak vaste aansluitingen op water, elektra en riool jouw stacaravan toch als onroerend goed gezien. In dit geval moet je jouw vakantieverblijf dan ook opgeven  in box 3 bij de inkomstenbelasting. 

Vraag bij twijfel altijd aan de belastingdienst of jouw stacaravan als roerend of onroerend goed wordt gezien.

Forensenbelasting

Als je langer dan 90 dagen per jaar een gemeubileerde woning tot je beschikking hebt in een andere gemeente dan je staat ingeschreven kan het zijn dat je forensenbelasting moet betalen. Omdat je immers veel gebruik maakt van openbare voorzieningen van deze plek. Je stacaravan kan gerekend worden als gemeubileerde woning, waardoor deze belasting dus ook voor jou gaat gelden.

Deze forensenbelasting mag je niet onderschatten en kan wel oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Toeristenbelasting

En als dat nog niet genoeg is, heeft de gemeente ook het recht om voor elke doorgebrachte nacht in je stacaravan toeristenbelasting aan te rekenen. Dit wordt meestal via de campingeigenaar geïncasseerd en verschilt per gemeente.

Stacaravan kopen: conclusie

Kortom er komen heel wat zaken kijken als je besluit een stacaravan te kopen. Of je nu een tweedehands of nieuwe stacaravan gaat kopen, voor allebei geldt: weet waar je aan begint! Lees je goed in, informeer bij officiële instanties en de camping en park-eigenaren over exacte regels, wetten en rechten.