Tips voor de aanschaf van een stacaravan

Tips voor de aanschaf van een stacaravan

Je eigen vaste plekje tijdens de vakantie. Dat kan in de vorm van een stacaravan. Natuurlijk in een prachtige omgeving aan het strand, in het bos of waar dan om te genieten van de ruimte en de natuur. En om helemaal uit te rusten. Steeds meer Nederlanders kopen een stacaravan. Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Op vakantie gaan in eigen land is, zeker sinds de coronacrisis, in toenemende mate populair. We hebben ontdekt hoe mooi ons land is en dat het, zeker in de zomer, ook heerlijk weer kan zijn! En daarmee hebben we allemaal het voordeel ingezien van een eigen vakantieplekje dichtbij huis. Je hebt er toch het vakantiegevoel en kunt er heerlijk ontspannen en genieten van vrijheid en natuur.

Niet alleen de aankoop van vakantiehuisjes op vakantieparken heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen, ook het aanschaffen van een stacaravan is enorm populair. En dat is begrijpelijk want zo’n handig huisje op wielen is meestal goedkoper dan een echt vakantiehuisje. Bovendien biedt een stacaravan meer flexibiliteit qua standplaats.

Waar moet je nou precies op letten als jij ook een stacaravan wilt aanschaffen? Becam geeft je in dit artikel enkele tips en adviezen. Er zijn namelijk nogal wat keuzes die je moet maken en aspecten waar je op moet letten die van invloed kunnen zijn op je toekomstige vakantieplezier.

De standplaats

Allereerst zul je moeten kiezen op wat voor locatie je een stacaravan wilt hebben. Daarbij gaat het vooral om een keuze tussen een camping of een vakantiepark. Beide soorten locaties bieden namelijk plaats aan stacaravans. Het is verstandig daarbij goed op te letten welke faciliteiten er worden aangeboden. Heb je kleine kinderen, dan is een speeltuin en een zwembad wellicht belangrijk, maar als je pensionado bent dan let je waarschijnlijk meer op de wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving. Ga dus op onderzoek uit op de locatie zelf en in de omgeving.

Periodieke kosten en mogelijkheid tot verhuur

Ook belangrijk om van te voren na te gaan zijn de periodieke kosten die je aan de camping of het vakantiepark moet betalen om jouw stacaravan daar te mogen hebben. Daarbij speelt een rol of die kosten inclusief elektriciteit en water zijn of niet, want dit kan nog flink schelen. Indien je van plan bent om de stacaravan te verhuren op momenten dat jij er niet zelf in wilt, ga dan ook voorafgaand aan de aankoop na of de locatie waar de caravan staat een verhuur toestaat.

Seizoensgebonden sluiting

Niet alle campings zijn het hele jaar door geopend. Sommige sluiten tijdens de wintermaanden. Bij de ene camping is dat een totale sluiting en kun je dus echt niet in je stacaravan, terwijl het bij de andere misschien alleen gaat om een sluiting van de centrale faciliteiten. Mocht jij wel tijdens de winter gebruik willen maken van je stacaravan dan is zo’n camping dus niet de juiste locatie voor jou. Vraag daar van te voren dus naar.

Bouwkwaliteit van de stacaravan

De meeste kopers van een stacaravan kopen een bestaande stacaravan. Het is dan zeer nuttig om goed op de bouwkwaliteit en mogelijke gebreken te letten en hier actief naar te vragen. Let dus vooral niet uitsluitend op de uiterlijke kenmerken die je misschien leuk of mooi vindt! Dit is een aantal bouwkundige zaken die je goed in de gaten moet: Beoordeel het chassis (de onderkant) op roestvorming en check of de ramen en muren voldoende geïsoleerd zijn. Vergeet vooral niet om ook het dak grondig te inspecteren. Zo’n dak moet niet alleen goed isoleren, maar ook sterk genoeg zijn om regenwater te kunnen dragen bij een flinke regenbui.

Kenmerken van de stacaravan zelf

Vanzelfsprekend zijn ook de indeling en het interieur van de stacaravan een belangrijk aspect waar je op moet letten. Dit moet namelijk wel aansluiten bij jouw wensen. Denk aan zaken zoals het aantal slaapplekken en hoe het interieur uitziet. Vochtproblemen zijn bij veel stacaravans een groot probleem. Let dus bij het kopen van een stacaravan ook goed op de kwaliteit van de afvoer in de keuken en badkamer, zowel bij een nieuwe aanschaf als bij een tweedehands exemplaar. Voor de keuken is het van belang om je af te vragen of je van plan bent om regelmatig de keukenprins of -prinses uit te hangen, of dat het bakken van een eitje al voldoende is tijdens je vakanties. Want de ruimte in de keuken en de apparatuur moet daar natuurlijk wel op worden afgestemd.

Energievoorziening

Juist tijdens vakanties zitten we veel op onze laptop, tablet en telefoon. En die moeten worden opgeladen. Daarnaast hangt er wellicht ook een televisie in de stacaravan. Ook verbruikt de verlichting en wellicht de eventueel aanwezige elektrische verwarming ook stroom. Let er dus goed op of er voldoende stopcontacten zijn en of er voldoende capaciteit is om op meerdere punten gelijktijdig stroom te vragen.

De financiële zaken

Tenslotte spelen natuurlijk de financiële aspecten ook een grote rol bij de keuze van je stacaravan. Er komen meerdere financiële zaken bij kijken. Natuurlijk is dat de eenmalige aanschafwaarde van de stacaravan, maar je krijgt ook te maken met de reeds genoemde periodieke kosten. Bovendien zul je zowel bij de aanschaf als tijdens het bezit van de stacaravan worden geconfronteerd met diverse belastingen.

Belasting

Indien je een reeds bestaande stacaravan koopt dan zal je daar overdrachtsbelasting over moeten betalen. Onder de huidige wetgeving valt de overdracht van een stacaravan onder het hoge tarief voor overdrachtsbelasting. En dus zal je 10,4% bovenop de aanschafwaarde aan de belastingdienst moeten betalen. En daarmee stijgt je te investeren bedrag natuurlijk fors. De overdrachtsbelasting geldt trouwens ook als je niet zelf de eigenaar wordt van de grond waarop de stacaravan staat.

Daarnaast krijg je jaarlijks te maken met de inkomstenbelasting. De fiscus beschouwt een stacaravan, in tegenstelling tot een losse caravan namelijk als onroerend goed. Dit omdat het meestal een vaste aansluiting heeft op nutsvoorzieningen. Daardoor telt de WOZ-waarde van de stacaravan mee als vermogen in box 3 en kun je daar, afhankelijk van je situatie, jaarlijks inkomstenbelasting over moeten betalen. Bovendien zijn er nog overige belastingen die een rol spelen. Daarbij gaat het om toeristenbelasting en forensenbelasting. Die verschillen per gemeente. Informeer daar dus goed naar om geen onaangename verrassingen te krijgen.