Tweedehands caravan kopen: 6 tips voor de aaschaf van een occassion

Een tweedehands caravan kopen; kritisch zijn is belangrijk, maar waar let je op in je zoektocht en hoe maak je de juiste keuze?

Met je sleurhut achter de auto het avontuur op zoeken, of je nu in de zomer 4 weken door Europa trekt, je van plan bent Marokko met je eigen huisje op wielen te ontdekken, of dat je het hele seizoen je caravan op een toffe camping in Nederland zet en er elk weekend vertoeft: sommige eisen voor de aanschaf van je tweedehands caravan zijn altijd gelijk, andere hangen af van je droomvakanties.

Reizen maakt je sprakeloos… en verandert je daarna in een verhalen verteller.

Ibn Battuta

Het begin van de zoektocht

Naast het afstruinen van marktplaats en 2e hands caravan dealers is het handig om te weten waar je nu eigenlijk naar op zoek bent. In Nederland is kamperen met de caravan populair, dus het aanbod tweedehands caravans is dan ook groot. Je zult al snel door de bomen het bos niet meer zien.

Je zoektocht zal je heel wat grijze haren schelen als je van te voren al een beetje weet waar je naar op zoek bent. 

Tip 1: Hoeveel mag mijn auto trekken?

Natuurlijk een hele logische vraag, maar in je enthousiasme wil je nog wel eens vergeten dat die prachtige luxe caravan met vast bed en douche en stapelbed en… een beetje te zwaar en te groot is voor jouw auto en rijbewijs.

Huh, rijbewijs?

Ja, afhankelijk van je rijbewijs mag je meer of minder trekken met dezelfde auto. Met het speciale extra rijbewijs BE mag je namelijk meer achter je wagen gooien dan met de standaard B. Heb je echt je zinnen gezet op een grotere en zwaardere caravan? Dan kan het de moeite zijn om dit extra rijbewijs te halen. Het voordeel is dat je direct ook leert te manoeuvreren met een grote aanhangwagen, een skill die je zeker van pas gaat komen met je nieuwe aanwinst.

Op de website van het RDW kun je precies berekenen wat jij mag trekken.

Tip 2: Welk merk caravan ga ik voor?

Een goede start in de schifting van je zoekresultaten is door een keuze te maken in een specifiek merk van caravan. Wil je een Knaus? Een Nederlands Kip? Of een echte wintercaravan van Kabe of Polar? Je hoeft je natuurlijk niet vast te pinnen op 1 merk, maar door alvast op voorhand een schifting te maken in merken en modellen zul je veel gerichter (en succesvoller) je jacht op een tweedehands caravan ondernemen.

Tip 3: Welke inrichting vind ik belangrijk?

Hoewel je bij de aankoop van een caravan occasion afhankelijjk bent van het aanbod, kun je wel op voorhand al een lijstje maken van soorten inrichtingen die je het liefst wilt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een vast tweepersoons-bed of juist liever niet, stapelbedden, douche en rondzit of treinzit.

Sommige van deze onderdelen zijn vooral een persoonlijke voorkeur, maar een vast bed of niet kan het verschil maken tussen een ontspannen gezinsvakantie met genoeg ruimte overdag of opgepropt zitten. Je raadt het al, met een gezin is een vast bed dus niet zo’n aanrader, terwijl als koppel een vast bed juist een heerlijk luxe extraatje kan zijn. 

Tip 4: Hoe oud mag de caravan zijn?

Als je ervan houdt kan zo’n oud, schattig caravannetje uit de jaren 60 helemaal geweldig zijn. De ronde vormen, de authentieke details; een droom voor velen. Helemaal als je niet bang bent de handen uit de mouwen te steken kan zo’n oud caravannetje door de beetje handige klusser in een prachtige instagram-waardig verblijf omgetoverd worden. 

Maar een oude caravan kan ook veel gebreken met zich meebrengen en de kans dat je alle elektra en leidingen ook opnieuw gaat moeten (laten) aanleggen is dan ook groot. Vindt je dat leuk? Dan is de tijds-investering in zo’n klusproject zeker de moeite waard, maar ga je liever direct het volgende weekend met je nieuwe aanwinst op pad dan kun je beter kijken naar een wat jonger model.

Tip 5: Comfort versus vrijheid

Hoe groter de caravan, hoe comfortabeler het leven erin uiteraard. Een vast bed, een badkamertje waar je daadwerkelijk een rondje in kan draaien en een keuken met daadwerkelijk ruimte om groenten te snijden. Heerlijk.

Maar hoe groter de caravan, hoe omslachtiger het vervoer. Zoals al genoemd ben je afhankelijk van je auto en je rijbewijs hoeveel je mag trekken. Ook is het voor veel autobestuurders best wel peentjes zweten met zo’n groot slagschip achter de wagen.

Hoe comfortabel rijd jij rond met een grote aanhanger? En hoe vaak wil je ermee op de baan? En ga je voornamelijk toch op brede rechte wegen rijden of ben je van plan de bergen op te zoeken?

Het zijn vragen die je voor jezelf duidelijk moet hebben voordat je valt voor die grote dubbel-assige villa op wielen.

Klein is fijn zullen we maar zeggen en het is aan jou wat de ideale balans is tussen leefcomfort en rijcomfort. Met kinderen heb je niet per se een grotere caravan nodig, sommige zullen het avontuur van een tentje naast de caravan alleen maar mooi vinden.

Bedenk dus waar jij, en eventueel andere regelmatige bestuurders, zich comfortabel bij voelen.

Tip 6: Dealer of tweedehands caravan van een particulier?

Je zult in je zoektocht al snel verschil merken in de prijzen van een tweedehands caravan van een particulier of bij een dealer. Moet je daarom de dealers direct links laten liggen? Zeker niet.

Bij een dealer krijg je ook vaak meer voor je geld. Vooral in de vorm van gemak en garantie. Immers bij een dealer heb je vaak op 1 plek al de mogelijkheid om tientallen, al dan niet honderden, tweedehands caravans te kunnen bekijken. Elke keer bij een particulier weer een afspraak maken en heen rijden kan veel tijd kosten.

Daarnaast bieden de meeste dealers ook een vorm van garantie aan, waar je bij een particulier weinig in te brengen hebt als na een maand er al (kleine) dingen kapot gaan.

Als laatste valt er bij een dealer vaak bij de aankoop van een tweedehands caravan een leuk dealtje te slaan met extra accessoires. Denk hierbij aan een voortent, luifel, mover…

Daarentegen bieden veel particulieren hun tweedehands caravan vaak aan inclusief inboedel (servies, handdoeken, pannen, kampeermeubels…) wat voor de beginnende kampeerder anders een fikse aanschaf is.

En dan begint het echte avontuur

Heb je alles op papier staan? Weet je wat je wilt? Zorg dan dat voordat je uiteindelijk tot een aankoop overgaat de caravan recent gekeurd is, of laat hem speciaal keuren door een caravan garage.

En dan… dan begint het avontuur met je nieuwe, tweedehands caravan!