Vakantie is een begrip waarvan de invulling sinds vorig jaar sterk veranderd is. Hieraan liggen diverse oorzaken ten grondslag. Allereerst houden bij reizen steeds meer mensen rekening met de effecten ervan op het milieu en klimaat. Korte vliegreizen, vooral binnen Europa, zijn steeds meer not done. Verder gelden er in de meeste Europese landen coronamaatregelen. Op campings is het bijvoorbeeld niet altijd mogelijk gebruik te maken van gedeelde faciliteiten. Omdat toch veel mensen er behoefte aan hebben eropuit te trekken, is het niet gek dat de populariteit van de caravan snel is toegenomen. De verkoop begon vorig jaar te stijgen, en heeft dit jaar nog eens flink doorgezet. In de eerste helft van dit jaar werden er zelfs al ruim 35 procent meer nieuwe caravans geregistreerd dan vorig jaar. Denk jij er ook over na er een aan te schaffen? Hieronder lees je diverse handige tips.
1. Hoeveel wil en kun je eraan uitgeven?
Met een caravan kun je behoorlijk besparen tijdens een vakantie. De kosten voor accommodatie zijn immers veel lager dan wanneer je in een hotel verblijft. Houd echter wel rekening met een investering. Een nieuwe koop je vanaf ongeveer tienduizend euro, maar zelfs bij een niet al te oude tweedehands caravan moet je algauw rekenen op duizenden euro’s. Mogelijk kun je een caravan kopen van je spaargeld. Heb je niet genoeg gespaard, of wil je je spaargeld bewaren voor iets anders? Dan kun je ook geld lenen om (een gedeelte van) de aanschaf van een caravan te financieren. Online kun je gemakkelijk leningen vergelijken en een lening aanvragen.
2. Je wensen en eisen als het gaat om de inrichting
Omdat je aan caravan waarschijnlijk langere tijd gaat gebruiken, is het belangrijk om goed na te denken over je wensen en eisen. Zowel nu, als in de toekomst. Een eerste oriëntatie is prima online te doen. Hier vind je handige informatie over verschillende types, en ervaringen van mensen ermee. Wil je een vast tweepersoonsbed, of stapelbedden? En gaat je voorkeur uit naar een rondzit of treinzit?
Heb je grofweg een idee? Ga dan eens bij een dealer verschillende caravans in het echt bekijken. En uiteindelijk leer je vaak het beste dingen in de praktijk. Nog helemaal geen ervaring met een caravan? Huur er dan eerst eens een, zodat je beter weet wat je wel en niet wil.
3. Tweedehands caravan: kopen bij een dealer of van een particulier?
Ben je vanwege je budget aangewezen op een tweedehands caravan? Dan kun je deze kopen bij een dealer of particulier. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Bij een dealer betaal je vaak wat meer, maar dan wordt er vaak ook wel enige vorm van garantie geboden. Daarnaast kun je bij de aanschaf onderhandelen over extra accessoires zoals een luifel of voortent. Dit kan niet als je een caravan van een particulier overneemt, maar hierbij krijg je soms wel (een gedeelte van) de inboedel erbij. Een mooie bijkomstigheid, want kampeermeubels, linnengoed en kookgerei kunnen voor beginnende kampeerders een flinke investering zijn.
4. Welk rijbewijs heb je nodig voor de caravan?
Een ander belangrijk punt is het benodigde rijbewijs voor een caravan. Heb je een rijbewijs B (personenwagen), dan mag je een caravan trekken van maximaal 750 kg. Het gewicht van de auto met caravan samen mag maximaal 3.500 kilo zijn. Voor een zwaardere caravan heb je of het rijbewijs B+ of BE nodig.
5. Welke auto gebruik je om de caravan te trekken?
Tot slot speelt bij het kiezen van een caravan ook nog mee welke auto je gebruikt als trekauto. Je mag namelijk niet zomaar iedere caravan achter iedere auto hangen. Op het kentekenbewijs, of bij het RDW, kun je opzoeken wat het gewicht is dat je auto maximaal mag trekken. Let er op dat er onderscheid wordt gemaakt in geremd en ongeremd gewicht.
Veel succes bij de aankoop van je caravan, en veel plezier op vakantie!